Kas pakeistų kavą?

2013-04-20, 14:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Dažnas gyvename pagal olimpinį šūkį: citius altius fortius (greičiau, aukščiau, tvirčiau). Begalė darbų greitai išvargina, be to, ne visada jiems atlikti pakanka jėgų, tad griebiamės kavos, ir vis stipresnės... Pirmajame šių metų numeryje išspausdinę straipsnį apie arbatos rūšis, sulaukėme skaitytojų klausimų apie natūralius tonizuojamuosius gėrimus.

Veikia švelniai

 

Tikriausiai esate pastebėję, kad ryte po pirmo kavos puodelio ateina juntama energijos banga, kuri, deja, po pusvalandžio ima slopti. Jeigu po valandos ar dviejų išgeriate dar vieną kavos puodelį, pajuntate antrą energijos bangą, tačiau vėl po pusvalandžio energijos nebelieka, o apie 15 val. dienos jaučiatės mirtinai pavargęs...

Daugelis tai pastebėjusiųjų kavą keičia gėrimu mate (arbatinių bugienių lapų arbata). Išties, matė, kitaip negu kava, vienu metu veikia stipriai ir švelniai. Jos poveikis trunka pusę dienos išgėrus vos vieną puodelį. Geriantieji matę teigia, kad, per dieną išgėrus 3–4 puodelius, energijos pakanka visai dienai, o naktį jie puikiai miega.

Nors matė taip pat turi kofeino, kaip ir kava, skirtingą jo poveikį nulemia kiti komponentai: teobrominas ir teofilinas. Teobrominas – smegenų veiklą skatinantis alkaloidas, kurio nemažai yra kakavos pupelėse ir iš jų gaminamame šokolade. Teofilinas – kitas alkaloidas, kurio taip pat yra kakavos pupelėse ir arbatose. Visos minėtos medžiagos, patekusios į organizmą, ima veikti pamažu ir švelniai – tai ir yra matės tonizuojamojo poveikio paslaptis.

Matei ruošti tradiciniu būdu naudojama kalabasa, bambilija (specialus indas ir šiaudelis), tačiau ją galima plikyti ir termose ar puodelyje su dangteliu. Neįpratusiems pirmieji gurkšniai gali būti kartoki, tačiau vėliau arbata taps labai skani.

 

Žolelių gerbėjams

 

Kai reikia būti itin aktyviam, pavyzdžiui, baigti svarbų projektą ar laikyti egzaminus, vietoj kavos išsivirkite tonizuojamąjį žolelių ir vaisių gėrimą. Lygiomis dalimis (po 1 valgomą šaukštą) paimkite maltų cikorijų (trūkažolių) šaknų, džiovintų gudobelių žiedų, erškėtuogių, šermukšnių vaisių ir pipirmėčių lapelių. Visus ingredientus užpilkite 600 ml verdančio vandens, pavirinkite 3–5 minutes ir palikite nusistovėti 25–30 min. Nukoštą nuovirą gerkite po mažą puodelį ar stiklinaitę (50–100 ml) 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Tokio gėrimo galite nusinešti ir į darbą – kai visi virs kavą, jūs galėsite pagurkšnoti savojo eliksyro. Šis gėrimas gerina fizinę būklę, teikia žvalumo ir stiprina imunitetą. Tai ypač aktualu žiemą, kai persišaldyti ar pasigauti virusą visai nesunku.

Fitoterapeutai pabrėžia ypatingą gudobelių naudą – pasak jų, šių augalų arbata ne tik gerina širdies veiklą, bet yra ir puikus kavos pakaitalas. 0,5 stiklinės džiovintų gudobelių vaisių suberkite į termosą ir užpilkite litru verdančio vandens. Palaikykite 7–8 valandas, tada gerkite kaip arbatą po valgio su cukrumi, medumi ar uogiene.

Jei pajutote nuovargį, silpnumą, paimkite lygiomis dalimis gudobelių, erškėčių, aronijų uogų, medetkų žiedų, saulėgrąžų lapų. Vieną šaukštą šio mišinio užpilkite 200 ml vandens ir palaikykite termose 2 valandas. Nukoškite ir gerkite po pusę puodelio bent 2 kartus per dieną.

Energijos teikia ir imbierų arbata su citrina ir medumi. Gabalėlį šviežių imbierų šaknų ir šaknia­stiebių nulupkite, sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite ir užplikykite verdančiu vandeniu. Įmeskite porą griežinėlių citrinos, o vėliau, kai arbata kiek atauš, pasaldinkite ją medumi.

 

Tonizuoti saikingai

 

Organizmo jėgoms atgauti vartojami ir įvairūs maisto papildai, spiritinės augalų ištraukos, kurių galima įsigyti vaistinėse. Išties tai neblogi augaliniai preparatai, kurie padeda aktyvinti protines ir fizines galias. Tik fitoterapeutai nepataria pernelyg žavėtis amerikietiškais ar rytietiškais papildais, mat jų sudedamosios dalys kartais gali net pakenkti, ypač jei vartosite dažnai. Nepatariama gerti dviejų ar daugiau maisto papildų iškart – vieno jų sudedamosios dalys gali būti nesuderinamos su kito preparato augaliniais ekstraktais.

Ir dar – atkreipkite dėmesį į sumažėjusio darbingumo priežastį: ar nuovargis neužsitęsė pernelyg ilgai? Jus gali kankinti ir lėtinio nuovargio sindromas, tuomet be gydytojo pagalbos neapsieisite. Tad jei ilgai jaučiatės praradęs darbingumą, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Dangė Kybartaitė

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24