VLK: neblaivūs ir asocialūs žmonės sukelia daugiausia pavojų kitų sveikatai

2013-04-04, 10:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Dažniausiai dėl neblaivių ir asocialių asmenų sukeltų muštynių, buitinių konfliktų, eismo įvykių ar kitokių nusikaltimų yra padaroma žala kitų žmonių sveikatai, o jų gydymo išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Nusižengimus padarę asmenys privalo atlyginti žalą PSDF biudžetui per nustatytą laikotarpį.

Štai per 2012 metus iš jų buvo išieškota ir į biudžetą sugrįžo daugiau kaip 5,35 mln. litų.

Tai paaiškėjo Valstybinei ligonių kasai prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) apibendrinus praėjusių metų finansinius rezultatus. 2012 m. buvo susigrąžinta kur kas didesnė pinigų suma nei 2011 m., kai į PSDF biudžetą buvo grąžinta 4,32 mln. litų. Pastaraisiais metais kasmet į šį biudžetą grįžta apie 4–5 mln. litų.

Apie galimus padarinius ypač turėtų susimąstyti į chuliganizmą linkę žmonės ir jų artimieji, nes tokių incidentų metu dažnai sunkiai sužalojami kiti asmenys, kyla pavojus jų sveikatai, kartais net gyvybei. Daug problemų sukelia ir alkoholiu piktnaudžiaujantys nepilnamečiai, dalyvaujantys ne tik buitiniuose konfliktuose savo gyvenamojoje aplinkoje, draugų rate, bet ir muštynėse viešosiose vietose.

Neretai tokiais atvejais padaryta žala gali siekti ir daugiatūkstantines sumas. Ypač jei nukentėjusiųjų gydymui prireikia chirurgo paslaugų, anestezijos, medikamentų, dėl kurių didėja gydymo kaina.

VLK Teisės skyriaus vedėjos Vitalijos Griškovos teigimu, galimybė išieškoti lėšas iš juridinių ir fizinių asmenų už žalą, padarytą apdraustojo sveikatai, yra įtvirtinta Sveikatos draudimo įstatyme. Todėl VLK, siekdama sugrąžinti į PSDF biudžetą lėšas, kuriomis buvo apmokėtos dėl kitų kaltės nukentėjusių žmonių gydymo išlaidos, glaudžiai bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis. 

Anot V. Griškovos, žalos išieškojimu rūpinasi teritorinės ligonių kasos (TLK). Tai jos daro gavusios policijos komisariatų, prokuratūrų informaciją apie nusikaltimus, baudžiamuosius nusižengimus žmogaus gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, transporto eismo saugumui, dėl kurių nukentėjusieji gydomi PSDF biudžeto lėšomis.

„Tuomet ligonių kasų darbuotojai, apskaičiavę žalos dydį, reiškia civilinį ieškinį arba, jei tai yra draudiminis įvykis, teikia pretenziją draudimo bendrovei. Tokios situacijos nutinka gana dažnai, apie jas girdime, matome kone kasdien, bet net nesusimąstome, kas už to slypi, kol tiesiogiai nesusiduriame.

Pavyzdžiui, jei žmogus patenka į eismo įvykį ir yra sužeidžiamas, jo gydymo išlaidoms apmokėti skiriamos PSDF biudžeto lėšos gali būti išieškomos keliais būdais: arba iš draudimo bendrovės, apdraudusios jo automobilį, arba iš kaltininko – avariją sukėlusio vairuotojo“, – aiškino V. Griškova.

Jei avariją sukelia ir žmogų sužaloja nepilnametis, žalą turi atlyginti jo tėvai, rūpintojai ar globėjai. Tad būtent jiems, o ne nepilnamečiams, tenka sumokėti už avarijoje nukentėjusių žmonių gydymą.

Jei jau nutiko taip, kad tenka atlyginti žalą PSDF biudžetui, geriausia tai padaryti geranoriškai ir nedelsiant atlyginti priteistą žalą. Tokiais atvejais galima pasirinkti: arba iškart pervesti visą sumą, arba sutarti dėl žalos atlyginimo dalimis. Priešingu atveju ligonių kasos turi teisę išieškojimo procedūrą perduoti teismams, o vėliau ir antstoliams.

Praktika rodo, kad dažniausiai žalos dydis svyruoja nuo 37 Lt iki 20 tūkst. litų.

www.sam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24