D. Mikutienė: „Taupymas pacientų sveikatos sąskaita valstybei grįžta bumerangu“

2013-03-17, 09:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kovo 15 d., Seime, įvyko konferencija-diskusija „Imuninės sistemos ligos ir darbingumas“. Konferenciją organizavo Seimo Sveikatos reikalų komitetas kartu su gastroenterologų draugija, Lietuvos reumatologų asociacija, Lietuvos Respublikos Krono ir opinio kolito ligų draugija, Bechterevo liga sergančiųjų draugija „Judesys“ bei Lietuvos Artrito asociacija.

Konferencijoje buvo aptarti „Fit for Work“ reumatologijos, gastroenterologijos projektų Lietuvoje pasiekimai ir perspektyvos, gydymo biologine terapija realybė Lietuvoje ir pasaulyje bei ateities tikslai, Nacionalinės artrito programos įgyvendinimo galimybės, galimybės dirbti sergant imuninės sistemos ligomis ir Lietuvos darbo rinkos galimybės integruoti sergančius lėtinėmis ligomis.

Diskusijos dalyvius sveikino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, projekto „Fit for work“ globėja Lietuvoje Dangutė Mikutienė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė bei sveikatos apsaugos viceministras Erikas Mačiūnas. 

„Šiandien susirinkome spręsti reumatinėmis, Krono bei opinio kolito ligomis sergančiųjų darbingumo klausimus. Pagrindinis sergančiųjų šiomis imuninės sistemos ligomis gydymo tikslas — jų darbingumo išsaugojimas. Anksti diagnozavus ligą ir laiku paskyrus gydymą inovatyviais vaistais galima apsaugoti žmogų nuo neįgalumo ir sutaupyti valstybės išlaidų socialinei apsaugai ateityje. Tam būtina užtikrinti tarpžinybinį bendradarbiavimą. Kol taupoma pacientų sveikatos sąskaita, valstybei viskas grįžta bumerangu“, - neabejoja D. Mikutienė.

2007 metais Lietuva buvo pakviesta dalyvauti 25-iose Europos šalyse vykstančiame projekte „Fit for Work/Pasiruošęs darbui“, kurio tikslas atkreipti dėmesį į kaulų-raumenų sistemos ligas ir įvertinti jų naštą šaliai bei visuomenei. Projektas „Fit for Work“ Lietuvoje buvo pristatytas 2010 m. kovo 24 d. Sudarytos darbo grupės intensyviai dirbo analizuodamos kaulų-raumenų ligas ir jų poveikį biudžetui, o pernai pirmą kartą buvo inicijuota diskusija spręsti darbingumo klausimų pacientams, sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis. 

„Šiuo projektu kartu su Didžiąja Britanija esame tarp pirmųjų šalių Europoje, iškėlusių svarbius klausimus sergančiųjų integravimui į darbo rinką ir ateities ekonomikos augimui. Šios žarnyno ligos dažniausiai prasideda jauname amžiuje nuo 15 iki 35 metų. Liga dažnai užkerta kelią karjerai, mokslams, visaverčiam gyvenimui.

Todėl labai svarbu supažindinti visuomenę su uždegiminėmis žarnyno ligomis, pagerinti ligų diagnostiką ir suteikti galimybę gydytojams laiku skirti efektyvų gydymą inovatyviais biologiniais vaistais, taip ne tik apsaugant juos nuo ligos komplikacijų ir ankstyvos mirties, bet ir suteikiant galimybę dirbti, realizuoti save. Iš pašalpų gavėjų šie žmonės gali ir turi  tapti mokesčių mokėtojais, tai yra, efektyvesnio gydymo dėka kuo greičiau grįžti į darbo rinką ir gyventi visavertį gyvenimą“, - teigia parlamentarė.

Lietuvoje nuo kaulų-raumenų susirgimų kenčia per 250 tūkst. žmonių. Dėl šių ligų išrašoma beveik pusė visų nedarbingumo pažymų, be to, šios ligos yra viena dažniausių negalios priežasčių. Ligos sąlygotos socialinės ir ekonominės pasekmės Lietuvai kasmet kainuoja apie 1,8 mlrd. litų, kas, pasak Seimo Darbo partijos frakcijos narės D. Mikutienės, akivaizdžiai įrodo, kad gydymas nepakankamai efektyvus.

Per metus Lietuvoje diagnozuojama apie šimtas naujų Krono ligos ir opinio kolito, bendrai vadinamų uždegiminėmis žarnyno ligomis, atvejų. Šiuo metu skaičiuojama apie 1400 sergančiųjų. 

www.darbopartija.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24