Pamokos vandenyje

2013-02-20, 13:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Gruodžio mėnesį Dieveniškių „Ryto“ vidurinė mokykla pagal Šalčininkų rajono savivaldybės  sveikatos programą įgyvendino projektą „Būk aktyvus – veik, judėk, tobulėk“.

Programos tikslas – padėti mokiniams formuoti sampratą apie sveikatą kaip vertybę. 5-12 klasių mokiniams siekėme suteikti žinių, kaip saugiai elgtis vandenyje, išmokyti plaukti sportiniais plaukimo būdais. Visą  mėnesį mokiniai su kūno kultūros mokytoja Galina Gordynec važinėjo į  Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos baseiną.

Gimnazijos plaukimo instruktorius Kęstas Paleckis padėjo mokytojai vesti  kūno kultūros pamokas vandenyje. Kai kurie mokiniai  bijojo vandens, bet po šių pamokų, jie drąsiai lipo į baseiną ir noriai mokėsi plaukti. Tai buvo labai smagus laikotarpis mūsų vaikams.

Manau, kad vaikas gali nemokėti žaisti krepšinio ar tinklinio, bet mokėti plaukti jis privalo. Suformuotas plaukimo įgūdis išlieka visam gyvenimui, o vaikai plaukti išmoksta ypač greitai ir lengvai. Pagal statistiką  maždaug du trečdaliai šiuolaikinių mokinių paliegę ir silpni.

Plaukimas – vienas geriausių būdų stiprinti sveikatą. Mes, mokytojai, pastebime, kad vaikų sveikata dėl nuolatinio sėdėjimo prie kompiuterių vis prastesnė – silpnai išsivystęs raumenys, dažni stuburo iškrypimai, silpna dėmesio koncentracija, padidėjęs nervingumas. Būtent plaukimas padeda stiprinti šoninius nugaros raumenis ir stuburą, kompleksiškai grūdina organizmą, skatina augimą ir vystimąsi, gerina medžiagų apykaitą, stimuliuoja kvėpavimo, nervų ir imuninę sistemas. Buvimas vandenyje žmogų labai ramina ir atpalaiduoja.

Kita vertus,  plaukdamas vaikas nugali  baimę  ir įveikia kliūtį, o tai  didina pasitikėjimą savimi ir motyvuoja siekti daugiau. Taip ugdoma valia ir ištvermė, gerėja orientacija ir koordinacija. Nederėtų pamiršti dar vieno gyvybiškai svarbaus mokėjimo plaukti privalumo – ištikus nelaimei, mokantis plaukti žmogus gali išgelbėti ne tik savo, bet ir kito žmogaus gyvybę.

Projekto įgyvendinimo metu sukaupta patirtis buvo labai naudinga ir smagi.  Dalyvavimas suteikė galimybę populiarinti plaukimą, grūdinti, formuoti sveiko gyvenimo nuostatas,  siekti gerų rezultatų, pasitikrinti jėgas ir  labiau pasitikėti savimi. Tikimės, kad ateityje dar bus daugiau tokių sveikatos stiprinimo programų.

Projekto koordinatorė socialinė pedagogė Oksana Davleševičienė

www.salcininkai.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24