Startavo akcija „Teisė pasirinkti“ – už pacientų teises ir jų galimybę rinktis gydymo įstaigą

2013-02-07, 17:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien Seime vyko apskrito stalo diskusija „Sveikatos apsauga Lietuvoje: tarp reformų ir eksperimentų“. Jos metu paskelbta apie naujos pilietinės akcijos „Teisė pasirinkti“ pradžią, kurios tikslas – užtikrinti ir apginti pacientų teises.

Akciją, prie kurios savo parašais galės prisijunti kiekvienas Lietuvos pilietis, inicijuojančios Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė teigė, kad šiandien dažnai girdime žodį „reforma“, bet retai susimąstome, ką ji iš tikrųjų reiškia.

„Reformos sveikatos sektoriuje turėtų būti kuriamas ne vardan reformų, o dėl to, kad pacientai kuo operatyviau gautų lengvai prieinamą ir kokybišką gydymą, tyrimus ar tiesiog vertingą patarimą. Tai yra svarbiausia žmonėms, kai jie susiduria su liga. Matydami šiandienos situaciją, kai iškilo grėsmių pamatinėms pacientų teisėms, nusprendėme pradėti pilietinę akciją“, – teigė V. Augustinienė.

Akcijos partneriais tapusio Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, kad Lietuvai šiandien reikia realių ir pirmiausia pacientams naudingų pertvarkų sveikatos sektoriuje.

„Kartais vietoj būtinų darbų pasirenkama tariamų visuomenės priešų medžioklė. Sveikatos apsaugos ministras kalba apie mistinį Privalomojo sveikatos draudimo lėšų užvaldymą, tačiau jis pamiršta, kad šias įmokas suneša ne kokia nors ministerija, o kiekvienas šalies gyventojas.

Todėl kiekvienas pilietis pats turi teisę laisvai apsispręsti, kaip rūpintis savo sveikata, kokį gydytoją pasirinkti ir, galiausiai, kurioje įstaigoje – valstybinėje ar privačioje – lankytis bei gauti reikiamą finansavimą. Jokia valstybės institucija negali daryti žmonėms dirbtinių kliūčių“, – teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Pilietinę akciją „Teisė pasirinkti“ savo parašais jau parėmė šeimos klinikų atstovai iš visos Lietuvos, šalies gydytojų bendruomenės, Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos, organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai ir kiti.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovo E. Masiulio teigimu, sveikatos sektoriuje būtų prasminga įteisinti aiškias ir skaidrias pacientų priemokas už suteiktas paslaugas, nustatant saugiklius, kad nenukentėtų mažas pajamas turintys, pensinio amžiaus ir dažnai sergantys žmonės.  Ši sistema vieningai veiktų valstybinėse ir privačiose gydymo įstaigose, taip užkertant kelią nelegalioms priemokoms „po stalu“.

Liberalų manymu, taip pat reikėtų pakeisti ydingą kompensuojamų vaistų sistemą – vietoj to, valstybė skirtų kompensacijas už konkrečias ligas. Kitas svarbus žingsnis – įteisinti papildomą savanoriško sveikatos draudimo galimybę. Ja pasinaudotų tie gyventojai, kurie to pageidauja ir kuriems nepriimtinas nelegalus atsiskaitymas su medikais „vokeliuose“.

www.liberalai.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24