V. P. Andriukaitis: vaizdas švelniai tariant taisytinas

2013-02-07, 10:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, išklausęs šalies poliklinikų vadovus, jų nuomonę apie veiklos sąlygas ir problemas, pažadėjo išanalizuoti bei pateikti  Seimui, visuomenei ataskaitą apie valstybinių bei privačių sveikatos priežiūros įstaigų indėlį, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas, konkurencinę nelygybę bei imtis teisinio reglamentavimo padėčiai taisyti.

„Vaizdas švelniai tariant taisytinas“, – sakė, išklausęs šalies poliklinikų vadovų pasisakymus apie nelygias valstybinių ir privačių sveikatos priežiūros įstaigų konkurencijos sąlygas, galimus  piktnaudžiavimus, kuomet valstybinės įstaigos bazė panaudojama privačių medikų pacientų tyrimams atlikti ir panašius dalykus. 

Kaip sakė susitikime poliklinikų vadovai, gaudamos finansavimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir imdamos iš pacientų priemokas, privačios įstaigos gali mokėti didesnius atlyginimus ir pervilioti specialistus.

„Jei mes esame pastatyti į tokią nelygią konkurencinę kovą ir bus sudaromos naujos sutartys dėl antrinio lygio paslaugų su privačiais subjektais, kurie gali imti priemoką, o mes – ne, mes tikrai atsidursime nelygioje kovoje, kai privatininkai galės nupirkti iš mūsų gydytoją specialistą“, – sakė susitikime Vilniaus Antakalnio poliklinikos direktorius Arūnas Grigaitis. 

Kauno Kalniečių poliklinikos direktorė Virginija Gailienė susitikime pastebėjo, kad privačios sveikatos priežiūros įstaigos, turėjusios būti šeimos gydytojo kabinetais tampa mažomis poliklinikomis prie vaistinių.

Pasak V. Gailienės, privatūs medikų kabinetai turėtų būti steigiami tik su savivaldybių žinia, gerai paskaičiavus, ar jie tame rajone reikalingi, o ligonių kasos turėtų tikrinti, už ką privačios įstaigos ima iš pacientų priemokas.

Poliklinikų vadovai susitikime taip pat atkreipė dėmesį į pacientų perviliojimo praktiką, kaip privačios gydymo įstaigos susirenka jaunus darbingus žmones, gaudamos iš ligonių kasų už kiekvieną prisirašiusį pacientą, valstybinėms poliklinikoms, palikdamos garbaus amžiaus, kamuojamos ne vienos ligos žmones.

Susitikime poliklinikų vadovai taip pat pasisakė už slaugytojų ypač su aukštuoju universitetiniu išsilavinimu kompetencijų plėtrą, galimybę įstaigoms sudaryti sutartis su medicinos rezidentais dėl kelerių metų darbo, pareiškė pageidavimą didinti mokamų paslaugų skaičių.

Sveikatos pasaugos ministras susitikime pabrėžė, kad susitikimo dalyvių pastabos labai vertingos. Artimiausiu metu, pasak ministro, bus apibendrinta visa medžiaga ir pateikta suvestinė, kur ir kaip sveikatos priežiūros įstaigos veikia. Tačiau jau dabar turimi duomenys liudija tam tikrą tendenciją – privačiame sektoriuje brangių tyrimų atliekama kur kas daugiau nei viešajame.

„Ligonių kasos čia irgi turėtų atkreipti dėmesį, ar tai nėra daroma tik dėl to, kad padarytų ir paimtų privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas“, – sakė V.P. Andriukaitis. Ministras taip pat paragino poliklinikų vadovus atidžiau tvarkyti savo įstaigų biudžetus, kad nekiltų abejonių dėl medicinos darbuotojų atlyginimų dydžių skirtingose įstaigose.

„Paciento teisė rinktis gydymo įstaigą šventa“,- sakė V.P. Andriukaitis, reaguodamas į visuomenėje jam metamus kaltinimus esą siekiama sužlugdyti privačią mediciną, atimti iš paciento teisę rinktis. Tačiau, pasak ministro, paciento pasirinkimo teisė civilizuotame pasaulyje taip pat nustatoma teisės aktais.  

„Tai tik priedanga arba ideologinė kova“, – apie dabar vykstančias diskusijas, kai neva pažeidžiamos pacientų teisės sakė V. P Andriukaitis ir pridūrė, – „ kai kam labai norisi, kad pinigai eitų paskui ligonį prieš ligonį ir vietoj ligonio, o visi kiti liktų ir be pinigų, ir be ligonių“. 
 

Susitikime su Sveikatos apsaugos ministerijos vadovais dalyvavo 22 šalies didžiųjų miestų ir rajonų poliklinikų direktoriai, Valstybinės ligonių kasos vadovai.

www.sam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24