Vilniuje skelbiama gripo epidemija

2013-02-05, 15:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sostinėje vasario 4 dieną viršijo epidemijos slenkstį – iš 10 tūkst. gyventojų šiomis ligomis sirgo 155 asmenys. Gripo atvejų skaičius sudarė 7,8 proc. nuo visų užregistruotų gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Per šių metų penktą savaitę gripu susirgo 645 asmenys, iš kurių 238 (36,9 proc.) buvo vaikai ir paaugliai iki 17 metų.

Nepaisant, kad klinikinių gripo atvejų sostinėje dar nėra labai daug, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, įvertinęs proceso eigą ir pobūdį – staigų sergamumo rodiklio padidėjimą bei ryškų vaikų ir paauglių sergamumo augimą, Vilniaus miesto savivaldybei rekomendavo skelbti gripo epidemiją

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Sveikatos apsaugos skyriaus ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro patvirtintą Gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros 2009–2013 metų planą, Vilniaus sveikatos priežiūros, švietimo įstaigos nuo šios dienos koreguoja savo darbą pagal šiame plane numatytas priemones.

Itin atidžiai stebima sergamumo būklė sostinės darželiuose ir mokyklose. Vasario 1-ą dieną dėl ligų mokyklose nebuvo apie 19 proc. moksleivių, 32 proc. darželinukų, apie 28 proc. nėjo į neformaliojo ugdymo įstaigas.

Rekomendacijos, kaip apsaugoti save ir kitus nuo gripo:

Kosėdami ar čiaudėdami užsidenkite nosį ir burną (geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis).

Nuolat plaukite rankas su muilu ir vandeniu arba naudokite rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėję ar nusičiaudėję.

Pajutę į gripą panašius simptomus – karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius – laikykitės ne mažiau kaip 1 m atstumu nuo kitų žmonių.

Susitikę su kitais asmenimis, venkite prie jų liestis, apkabinti, bučiuoti, spausti ranką.

Panaudotas nosinaites nedelsdami išmeskite tam skirtose vietose.

Pajutę į gripą panašius simptomus, kreipkitės į šeimos gydytoją.

Pajutę į gripą panašius simptomus, likite namuose (iki 7 dienų), nevykite į darbą, mokyklą. Venkite masinių renginių, nesilankykite žmonių susibūrimo vietose. Jei negalite to išvengti, dėvėkite apsauginę kaukę.

Stenkitės neliesti akių, nosies, burnos, ypač neplautomis rankomis.

www.vilnius.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24