Spausdinti šį puslapį

Besiruošiantiems atostogauti žiemą medikai primena apie užkrečiamųjų ligų grėsmę

2013-01-22, 06:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kad kasmet Lietuvoje registruojama įvairių įvežtinių užkrečiamųjų ligų atvejų, kurių keliautojai galėtų išvengti pasirūpinę skiepais ir kitomis infekcinių ligų profilaktikos priemonėmis.

ULAC specialistai, remdamiesi 2012-ųjų metų Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė rekomendacijas keliautojams.  Šių rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų, užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių. Naujausios 2013-ųjų metų PSO rekomendacijos bus paskelbtos pavasarį.

Svarbiausia rekomendacija – prieš kelionę įvertinti savo sveikatos būklę ir išsiaiškinti, kokios ligos pavojingiausios vienoje ar kitoje šalyje, ir, jei galima, nuo jų pasiskiepyti ar atnaujinti skiepus. Įvertinęs kiekvieno keliautojo individualią riziką, gydytojas nustato, kokie skiepai ar kitos profilaktikos priemonės reikalingos, bei rekomenduoja apsaugos priemones ligoms išvengti.

Keliautojams kreiptis į savo šeimos gydytoją ar kita asmens sveikatos priežiūros įstaigą rekomenduojama iki kelionės likus 4-6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Tačiau jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurie skiepijimai gali būti atliekami ir likus mažiau laiko iki kelionės.

Nėra bendros skiepijimų schemos visiems keliautojams. Skiepijimų schema nustatoma kiekvienam keliautojui individualiai. Prieš kelionę, vertinant kokie skiepijimai reikalingi, pirmiausiai turėtų būti atsižvelgiama į tai ar reikalingos revakcinacijos (pirmiausiai difterijos, stabligės poliomielito, kt.).

Kiti faktoriai, lemiantys pasirinkimą: užkrečiamosios ligos rizika, asmens amžius, sveikatos būklė ir ankstesni skiepijimai, kiti rizikos faktoriai, kelionės tikslas, trukmė, sunkios nepageidaujamos reakcijos į ankstesnius skiepijimus, rizika užkrėsti kitus žmones, skiepijimų kaina. Jei keliauja vaikai, reikėtų įsitikinti, kad jie paskiepyti pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Vykstant į Centrinę Afriką ir kai kurias Pietų Amerikos šalis yra privalomas skiepas nuo geltonojo drugio, dar vadinamo geltonąja karštine. Kai kurios pasaulio šalys iš visų keliautojų arba tik iš atvykstančiųjų iš infekuotų teritorijų ar keliavusiųjų per jas tranzitu reikalauja skiepijimo nuo geltonojo drugio sertifikato. Į tarptautinį skiepų pasą įrašoma informacija apie geltonojo drugio ir kitus prieš kelionę atliktus skiepus. Neturintis šio paso asmuo neįleidžiamas į teritoriją. Geltonojo drugio endeminis paplitimas nekito.

Rekomenduojant skiepijimus atsižvelgiama į epidemiologinės situacijos pokyčius pasaulyje.

2011 m. Indija jau nebebuvo laikoma endemine poliomielito šalimi. Į tris Afrikos šalis: Čadą, Kongo Demokratinę Respubliką ir Angolą – po ilgo laiko buvo importuotas poliomielito virusas, tad ir antroje 2011 m. pusėje dar buvo gauta pranešimų apie ligos atvejus. Iki 2012 m. vasario vidurio protrūkiai registruoti anksčiau laikytose nuo poliomielito laisvose šalyse: Centrinėje Afrikos Respublikoje, Kinijoje ir Nigerijoje.

www.sam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti