2012 metų statistika – į rinką neleista tiekti beveik 900 tonų nesaugių maisto produktų

2013-01-18, 09:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, atlikdami importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų valstybinę kontrolę, praėjusiais metais dėl nustatytų saugos, kokybės, laikymo sąlygų ir pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų uždraudė tiekti į Lietuvos rinką daugiau kaip 886 tonas maisto produktų.

Kelerių metų tendencijos rodo, kad ženkliai sumažėjo atvejų, kai į mūsų šalį bandoma įvežti pesticidais ar aflatoksinais užterštų maisto produktų (vaisių, daržovių, riešutų), tačiau aktualūs išliko mikrobinės ir cheminės taršos, neleistinų maisto priedų naudojimo išaiškinimo atvejai. Daugiausiai nesaugių produktų sulaikoma vykdant pasienio veterinarinę kontrolę, taip pat tikrinant prekybos ir viešojo maitinimo įmones. Tuo tarpu mūsų šalies gamybos įmonėse nesaugių produktų nustatoma labai retai.

2012 metais prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse uždrausta realizuoti daugiau kaip 584 t  nesaugių maisto produktų, gamybos įmonėse sulaikyta ir į rinką neleista tiekti beveik 19 t nesaugių maisto produktų. Daugiausia tai buvo vaisiai, daržovės ir jų produktai (64,5 t), aliejai ir augaliniai riebalai (40 t), kava, arbata, kakava, gaminiai iš kakavos (29 t) ir kt. Neleista realizuoti 14 t gaminių iš javų ir miltinių konditerijos gaminių, 8 t mėsos, valgomųjų mėsos subproduktų ir 3 t mėsos gaminių, 5,5 t kiaušinių ir jų produktų, 1,5 t pieno ir jo produktų, 34 tūkst. litrų alkoholinių ir per 9 tūkst. litrų nealkoholinių gėrimų. Viešojo maitinimo įmonėse uždrausta teikti vartotojams per 1,5 t  įvairių patiekalų.

Vykdant importuojamų į Lietuvą maisto produktų kontrolę, į šalį neleista įvežti beveik 43 t gyvūninių ir daugiau kaip 175 t negyvūninių maisto produktų bei 58 t pašarų. Daugiausia tai buvo rugiai (67 t), razinos (40 t), riešutai (37 t), taip pat žuvis ir jos gaminiai (43 t) ir įvairios arbatos bei maisto priedai (286 kg).
 
Pažymėtina, kad visi uždrausti netinkami vartoti ar nekokybiški maisto produktai saugiai sunaikinti šiai veiklai patvirtintose ir griežtai kontroliuojamose utilizavimo įmonėse.

Nustačius, kad nesaugūs produktai galėjo būti išplatinti ir kitose ES valstybėse, jos apie tai informuotos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF. Daugiausia skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus kiekvienais metais pateikia didžiosios šalys: Italija, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Prancūzija ar Ispanija. Lietuva, lyginant su kaimyninėmis šalimis, taip pat yra viena aktyviausiai RASFF sistemos veikloje dalyvaujančių valstybių. VMVT per 2012 m. Europos Komisijai išsiuntė 48 skubius pranešimus dėl nesaugaus maisto (541 t) ir 4 dėl nesaugių pašarų (109 t), kai praėjusiais metais Latvija pateikė 25, Estija – 11 skubių pranešimų.

Per 2012 metus dėl saugos reikalavimų neatitikimų – leistinas koncentracijas viršijusių pesticidų likučių, RASFF sistema pranešta apie 20 t razinų iš Kinijos ir 9 t granatų iš Turkijos. Produktuose nustačius parazitus, į rinką neleista tiekti 18 t sairos konservų iš Rusijos. Dėl patogeninių mikroorganizmų (Salmonella Rissen, Salmonella spp., Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes), buvo uždrausta įvežti 18,8 t sezamo sėklų iš Indijos, 58 t pašarinių saulėgrąžų išspaudų iš Rusijos.

Kaip ir kiekvienais metais, didelis dėmesys buvo skiriamas neleistinų maisto priedų ir maisto produktų taršos stebėsenai bei kontrolei. Nustačius neleistinus maisto priedus ar ingredientus, RASFF sistema pranešta apie draudimą realizuoti 63 t džiovintų vaisių mišinio iš Kinijos ir 2,5 t dribsnių su cinamonu iš Lietuvos. Nustačius taršą kancerogenu – benzo(a)pirenu, uždrausta realizuoti 38 640 l saulėgrąžų rafinuoto dezodoruoto aliejaus iš Rusijos. Dėl  nustatytų aflatoksinų į šalį nepateko apie 20 t razinų iš Pakistano ir 37 t žemės riešutų iš Gambijos ir Kinijos.

2012 m. Europos Komisija RASFF sistema perdavė informaciją apie 3 165 maisto produktų saugos reikalavimų neatitikimų atvejus (2011 m. – 3 397 atvejai). Pagal kilmės šalis daugiausiai skubių pranešimų buvo gauta dėl maisto produktų, pagamintų Kinijoje, Turkijoje, Indijoje, Tailande, JAV, Ispanijoje ir Lenkijoje. Pagal produktų grupes daugiausia pranešimų gauta dėl nesaugių vaisių ir daržovių, riešutų, žuvininkystės produktų, medžiagų besiliečiančių su maistu, mėsos ir jos produktų.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentarai  

 
#1 silva 2013-01-23 00:40
Visokiu nieku matom per tv, bet kazkodel reportazu,kaip naikinami nesaugus maisto produktai, neteko matyti. Nejaugi nesunaikino?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24