Spausdinti šį puslapį

Vilniaus lopšelyje darželyje – apsinuodijimo maistu protrūkis

2012-12-29, 07:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad tiriant pranešimą apie įtariamą apsinuodijimą maistu, nuo š.m. gruodžio 21 d. laikinai sustabdytas maisto ruošimas vaikų lopšelio darželio „Vėrinėlis“ (S. Stanevičiaus g. 68, Vilnius) virtuvėje. Vilniaus visuomenės sveikatos centro pranešime teigiama, kad ūmia žarnyno infekcija susirgo du lopšelį darželį „Vėrinėlis“ lankantys vaikai.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsdami patikrino vaikų lopšelio darželio „Vėrinėlis“ maisto ruošimo patalpas. „Patikrinimo metu paimta 10 plovinių nuo gamybos inventoriaus, virėjų rankų ir vaikų stalo indų mėginių. Gavus tyrimų rezultatus, nustatyta, kad dvi virtuvės darbuotojos buvo Auksinio stafilokoko Staphylococcus aureus nešiotojos.

Atsižvelgus į tyrimų rezultatus ir kad tai jau antras šį mėnesį gautas pranešimas dėl įtariamo apsinuodijimo maistu šiame darželyje, buvo priimtas sprendimas laikinai sustabdyti maisto ruošimo skyriaus veiklą“, – sakė Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė Vaida Barkovskienė.

Viršininkės teigimu, pirmasis pranešimas apie įtariamą apsinuodijimo maistu protrūkį, apie 3 susirgusius vaikus, buvo gautas iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro š. m. gruodžio pradžioje. Tuo metu atlikto patikrinimo metu paimtų mėginių laboratorinių tyrimų rezultatai atitiko reikalavimus, todėl lopšelio darželio administracijai buvo nurodyta atlikti papildomą generalinį maisto ruošimo patalpų valymą ir dezinfekavimą.

„Maisto ruošimo sąlygos minėtame vaikų lopšelyje darželyje sudėtingos, gamybinėms patalpoms būtinas remontas, pasenęs ir susidėvėjęs gamybos inventorius. Ankstesnių patikrinimų metu taip pat buvo fiksuojama ir produktų atsekamumo, laikymo sąlygų pažeidimų.

Pavyzdžiui, pasitaikė atvejų, kai sugedus šaldytuvui, atsakingi virtuvės darbuotojai nesiėmė būtinų priemonių, kad maistas nebūtų ruošiamas iš galimai nesaugių maisto produktų. Be to, metų pradžioje atlikto planinio patikrinimo metu jau buvome nustatę, kad viena iš virtuvės darbuotojų buvo Staphylococcus aureus nešiotoja, o tai didelė rizika užteršti ruošiamą maistą“, – teigė V. Barkovskienė.

Dėl nustatytų pažeidimų, atsakingam asmeniui skirta bauda. Atsižvelgus į tai, kad maisto tvarkymo veikla laikinai sustabdyta, darbuotojai įpareigoti atlikti dar vieną patalpų valymą ir dezinfekavimą bei spręsti klausimą dėl darbuotojų tinkamumo atlikti pareigas. Šiuo metu vaikams atvežamas  maistas, pagamintas kitoje maisto tvarkymo įmonėje .

Auksinis stafilokokas (Staphylococus aureus) – viena geriausiai žinomų ir dažniausiai žmonių aplinkoje sutinkamų bakterijų. Jų galima rasti ant žmonių odos, nosies gleivinės. Čia gyvendamos bakterijos tėra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos. Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairiausias infekcijas. Užsikrečiama nuo sergančio arba sveiko žmogaus, nešiojančio šias bakterijas, per užterštas rankas, įvairius namų apyvokos daiktus.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti