Tortai vaikams buvo puošiami naudojant nevalgomas medžiagas

2012-12-07, 17:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl produktų, galinčių kelti pavojų vartotojų sveikatai, pateikimo į rinką ir bendrų higienos reikalavimų pažeidimų laikinai sustabdyta UAB „Bijola“ konditerijos cecho (Kovo 11-osios g. 67, Kaunas) veikla.

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai skubų patikrinimą pradėjo vakar, gavę vartotojo skundą, kad mažametė dukra prarijo metalinės vielos gabalėlį, valgydama UAB „Bijola“ pagamintą gimtadienio tortą. Pasak vartotojo, dar keletą vielos gabalėlių vaikai, dalyvavę gimtadienio šventėje, išspjovė.

Pasak Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo Petro Tarvydo, patikrinimo metu konditerijos ceche nustatyti grubūs gamybos technologijų pažeidimai. „Įmonės konditeriai proginių tortų puošimui naudojamas įvairias figūrėles sutvirtindavo metalinėmis vielutėmis. Reikia pabrėžti, kad maisto produktų gamyboje draudžiama naudoti ne maisto medžiagas.

Tai reiškia, kad vartotojas, įsigydamas tortą ar kitą gaminį, turi būti tikras, kad visas gaminys, taip pat ir puošybos detalės, yra valgomas. Maisto gamintojai privalo žinoti, kad nevalgomų detalių naudojimas kelia tiesioginį pavojų vartotojų sveikatai, ypač jei tai smulkios dalelės, kurias nepastebėjus lengva nuryti, užspringti ir pan.“, – pabrėžė P. Tarvydas.  Jo teigimu, įmonėje nustatyta ir bendrų higienos reikalavimų pažeidimų.

Atsižvelgus į patikrinimo rezultatus, konditerijos cecho veikla laikinai sustabdyta. Įmonei nurodyta nedelsiant nutraukti naudoti konditerijos gaminių gamyboje ar puošyboje ne maisto medžiagas ir surinkti iš rinkos visus produktus, kurių gamyboje buvo panaudotos nevalgomos detalės. Atsakingam įmonės atstovui paskirta administracinė nuobauda.

„Šis atvejis turėtų tapti įspėjimu visoms konditerijos įmonėms. Tortų ir kitų skanėstų gamybai ir puošybai negalima naudoti nevalgomų medžiagų – įvairių vielučių, dantų krapštukų, plastmasinių karoliukų ar smeigtukų. Ypatingai atsakingai reikėtų apgalvoti vaikams skirtų tortų puošybą.

Žinoma, įvairiausiomis ryškiomis spalvomis nudažyti grybukai, sraigytės, gėlytės ar mašinos patraukia vaikų dėmesį ir yra ypač mėgstami skanėstai, tačiau smulkiomis puošybos detalėmis, jau nekalbant apie nevalgomas medžiagas, vaikai gali lengvai užspringti, kyla realus pavojus jų sveikatai“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentarai  

 
#1 note 2012-12-07 17:24
Nu zinote.... Cia tai jau virsune. Vaikai juk galejo rimtai susizaloti. Uzdaryti cecha iki gyvos galvos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24