Patikrintas UAB „Samsonas” parduotuvių tinklas

2012-11-17, 06:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, gavusi informaciją, kad UAB „Samsonas“ parduotuvėse savavališkai pratęsiami maisto produktų tinkamumo vartoti terminai, pavedė Kauno, Vilniaus, Palangos, Druskininkų, Kėdainių ir Elektrėnų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms (VMVT) atlikti neplaninius patikrinimus jų teritorijose esančias UAB „ Samsonas“ parduotuves. Patikrinimai buvo atlikti š. m. lapkričio 12-14 d.

Patikrinimų metu Druskininkų, Elektrėnų ir Vilniaus VMVT UAB „Samsonas“ priklausančiose parduotuvėse  pažeidimų nenustatė.

Kauno VMVT, patikrinusi 4 šiam tinklui priklausančias parduotuves, nustatė, kad vienoje jų buvo prekiaujama sausainiais, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo prieš kelias dienas pasibaigęs. Parduotuvės administracijai buvo skirta bauda ir uždrausta prekiauti nesaugiais konditerijos gaminiais.

Kėdainių VMVT inspektoriai patikrinimo metu UAB „Samsonas“ tinklui priklausančioje parduotuvėje rado ne tik maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, bet ir kitų pažeidimų. Šioje prekybos įmonėje buvo prekiaujama nekokybiškomis maisto prekėmis (apirusiomis silkėmis, pamerktomis į tamsų sūrymą, apvytusiais apelsinais, morkomis), kai kurie produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis.

Žuvies vitrinoje kainų etiketėse buvo klaidingai nurodyti silkių su galvomis ir be galvų tinkamumo vartoti terminai (21 dienai savavališkai pratęstas šių prekių galiojimas). Šviežios kiaulienos kainų etiketėse nebuvo nurodyta kilmės šalis. Parduotuvės atsakingiems darbuotojams skirta bauda ir uždrausta realiziuoti nekokybiškus produktus. Šioje parduotuvėje nuobaudos buvo skirtos ir šių metų rugpjūtį atlikto planinio patikrinimo metu, kai inspektoriai nustatė, jog mėsos tinkamumo vartoti terminai etiketėse buvo savavališkai pratęsti 1-2 dienoms.

„Maisto tvarkymo subjektai suskirstyti į mažos, vidutinės ir padidintos rizikos grupes pagal tai, kokie pažeidimai ir trūkumai nustatomi kontrolės metu ir kaip operatyviai jie pašalinami. Mažos rizikos įmonės tikrinamos 1 kartą per 2 metus, vidutinės – 1 kartą per metus, o padidintos rizikos – 2 arba 3 kartus per metus. Be abejonės, esant būtinumui ar gavus vartotojų nusiskundimų, prekybininkai gali būti tikrinami ir dažniau. Parduotuvių darbuotojai, savavališkai pratęsdami tinkamumo vartoti terminus, piktnaudžiauja, apgaudinėja vartotojus ir kelia grėsmę jų sveikatai.

Tinkamumo vartoti terminus gali pratęsti tik gamintojas, atlikęs papildomus laboratorinius tyrimus”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Dauguma UAB „Samsonas“ parduotuvių yra priskirtos vidutinei rizikos grupei. Šiais metais tinklo parduotuvėse buvo atlikti 24 patikrinimai, iš jų 4 – pagal vartotojų skundus. Patikrinimų metu buvo nustatyti įvairaus pobūdžio pažeidimai: maisto produktų kokybės, ženklinimo, tinkamumo vartoti terminų nesilaikymo, bendri higienos ir kt. Atsakingiems asmenims buvo skiros baudos ir įspėjimas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad pastebėję ištaisytas tinkamumo vartoti terminų datas ant maisto produktų etikečių, vartotojai gali apie tai  informuoti nemokama telefono linija  8 800 40403 arba internetu vmvt.lt.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24