Ką vyresnio amžiaus žmogus galėtų padaryti, kad sustiprintų savo sveikatą ar pagerintų savijautą?

2012-10-24, 06:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sakysite, žmogus turi rengtis nuo jaunystės gyventi nejaučiant amžiaus, tačiau ir vyresnio amžiaus žmonės gali ir turi išmokti stiprinti savo sveikatą tame amžiuje, kuriame yra. Juk ir mokslas sako, kad sveikatą gerinti niekada nebūna vėlu. Esami duomenys rodo, kad tinkamai pasirinktos sveikatinimo priemonės gali pailginti gyvenimo trukmę ir pagerinti jo kokybę.

Nuo ko pradėti?

 

Yra įrodyta, kad 50 proc. sveikatos lemia gyvenimo būdas. Taigi, gerai pasvarsčius, ką reikėtų daryti, kad jaustumėtės geriau ir atsakius į klausimus: kokia mano prastos savijautos priežastis ir kaip galiu pagerinti savo savijautą, sveikatą, turite ieškoti būdų netinkamiems įpročiams pakeisti.

Didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į tokius gyvensenos įpročius kaip mityba, fizinio aktyvumo lygis, poilsio ir miego režimas, žalingų įpročių vartojimas, užsiėmimas mėgstama veikla, bendravimas su kitais žmonėmis ir domėjimasis, tuo, kas vyksta visuomenėje.

Pasak sveikatos specialistų, prieš pradedant stiprinti savo fizinę sveikatą, turėtumėte apsilankyti poliklinikoje pas šeimos gydytoją ir pasikonsultuoti su juo. Ypač svarbu, kad pas gydytoją apsilankytų žmonės, turintys aukštą kraujospūdį – didesnį nei 160/90 mm Hg ar kitų rimtų nusiskundimų (skausmai kairėje krūtinės pusėje – širdies srityje, galvos svaigimas ar net sąmonės praradimas, kaulų ir sąnarių ligos ir kt.).

Nesimankštinusiems reikėtų mankštą pradėti nuo ėjimo, vėliau išbandyti didesnių fizinių gebėjimų reikalaujančių pratimų. Mankštą reikėtų daryti nors du, bet geriausiai – tris ar daugiau kartų per savaitę.

Prieš mankštinimąsi ryte 20-30 minučių iki mankštos galima mažais gurkšneliais išgerti 100–150 ml šilto virinto vandens. Rytinę mankštą rekomenduojama atlikti mažesniu intensyvumu nei dieną. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad neigiamą stresą 15 minučių ėjimas sumažina labiau nei raminamosios tabletės.

Pagyvenusio amžiaus žmonės turėtų valgyti maisto produktų, kuriuose mažiau sočiųjų riebalų (riebi mėsa ir pieno produktai), vartoti daugiau daržovių, vaisių, skaidulinio maisto (rupaus malimo kruopos, sėlenos, duona), mažiaus druskos.
Dar vienas iš veiksmingų sveikatos stiprinimo būdų: skiepijimasis nuo gripo, efektyviai sumažinantis susirgimo gripu galimybę bei komplikacijų dėl širdies ligų, galvos smegenų kraujagyslių, plaučių uždegimo grėsmę.

Taip pat galite pasinaudoti profilaktinių programų teikiamomis nemokamomis paslaugomis.  50–69 metų amžiaus moterys gali dalyvauti atrankinėje mamografinės patikros dėl krūties vėžio prevencijos programoje (nemokamai tikrinama vieną kartą per dvejus metus), vyrai nuo 50 iki 75 metų – priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programoje. Priešinės liaukos specifinio antigeno (PSA) tyrimas jiems atliekamas kartą per dvejus metus.
  

Ne mažiau svarbi paslauga asmenims, priskirtiems širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa, skirta 50–65 metų moterims, 40–55 metų vyrams. Programos priemonės pirminėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje taikomos vieną kartą per metus.

Dėl dalyvavimo programose reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Neleiskite dar labiau užbujoti tiems įpročiams, kurie jus griautų, alintų, kurkite savo gerovę, į daugelį dalykų žiūrėkite pozityviai.

Dalyvaukite aktyvioje ir sielai mieloje veikloje. Jei mėgstate dainuoti, šokti nebijokite pasisiūlyti, jei trūksta bendravimo – įsiliekite į bendruomenių ar nevyriausybinių organizacijų veiklą. Įrodyta, kad tokia veikla stabdo senėjimą, verčia plačiau žvelgti į gyvenimą, moko pasirūpinti kitais ir savimi, leidžia tinkamai įvertinti įvairių profesijų, pomėgių ir pažiūrų žmones. Rūpinkitės savo sveikata ir dirbkite vardan jos.

www.sam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24