Ausies sieros kamštį galite pašalinti patys

2012-07-14, 17:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai.

Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug.

Kai ausyje sieros susikaupia per daug, susiformuoja vadinamasis sieros kamštis, užkemšantis ausies landą. Neretai tai atsitinka po maudynių (dušo), darbo dulkėtoje aplinkoje, taip pat po netinkamo ausų valymo vatos suktukais arba visai be jokios priežasties. Tai tuoj pat pajuntate: užgula ausį, pablogėja klausa, galvoje ima spengti. Tai iš tiesų nemaloni būsena, todėl jums norisi stverti pirmą po ranka pasitaikiusį ploną daiktą ir atsikratyti šio varginančio pojūčio. Bet nurimkite ir pasistenkite nepasiduoti tokiai klaidingai pagundai - taip elgdamiesi, sieros kamštį galite įstumti dar toliau, pažeisti ausies būgnelį arba sukelti ausies uždegimą. Vatos suktukai ar lazdelės su vatos galiukais taip pat nėra veiksminga priemonė sieros kamščiui pašalinti - ji labiau tinka “rutininei” ausų priežiūrai.

Tereikia dar šiek tiek kantrybės bei 3% vandenilio peroksido tirpalo ar sieros kamštį minkštinančių ausies lašų, pipetės, mažos guminės kriaušės arba švirkšto ir vandens procedūroms jau viskas yra paruošta.

Visų pirma atsigulę ant šono užgulta ausimi į viršų įlašinkite į ją keletą lašų vandenilio peroksido ar specialaus tirpalo - sieros kamštis truputį suminkštės. Lašindami lašus, viena ranka švelniai patraukite ausies kaušelį atgal ir truputį į viršų, o kita ranka pipete lašinkite lašus taip, kad jie tekėtų ausies landos sienele. Po to, lengvai užkimšę ausį vatos tamponėliu, pasėdėkite 5 minutes, nekreipdami dėmesio į traškėjimą ausyje. Prisipylę indą šilto vandens (arba vandens ir vandenilio peroksido mišinio), pritraukite jo į guminę kriaušę ar švirkštą ir atsargiai srovele suleiskite vandenį į ausies landą. Kad išvengtume oro kamščio, vandens srovė (kaip ir gydomieji lašai) turi tekėti ausies landos siena. Vėliau palenkite galvą į šoną, ir vanduo ištekės. Šią procedūrą kartokite keletą kartų. Būtų tiesiog puiku, jei jums pagelbėtų kuris nors namiškių.

Pašalinus kamštį, užplūsta neapsakomas džiaugsmas - galvos ūžimas liovėsi ir jūs galite vėl puikiausiai girdėti.

Įsidėmėkite, jog jei susidarius sieros kamščiui ima stipriai skaudėti ausį, pakyla temperatūra, ausies plauti nederėtų. Be to, vaikams tėvai neturėtų taikyti šios priemonės savo nuožiūra.

Siekdami išvengti sieros kamščių, privalote kruopščiai ir taisyklingai valyti ausis. Jei sieros gamyba padidėjusi, nedirbkite dulkinoje aplinkoje, o jei tai neišvengiama - naudokite ausų apsaugos priemones (ausines) arba tiesiog užkimškite ausis vata.

Manoma, jog kartą per mėnesį į ausį įlašinus 1-2 lašus glicerino, joje esanti siera suminkštėja ir nesulimpa.

www.sveikaszmogus.lt

www.lietuvosvalstybe.com

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24