Sveikas įdegis

2012-06-23, 06:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasarą, veikiant pavojingiems ultravioletiniams saulės spinduliams, oda greičiau sausėja, sensta, raukšlėjasi, tampa mažiau elastinga, gyvybinga. Negana to, stiprios saulės paveikta oda parausta, peršti, lupasi, gali atsirasti pūslių.

Saulė šiuo metu yra stipri ir kur kas kaitresnė nei prieš kelis dešimtmečius. Jei saulėtą dieną nuo jos spindulių gatvėje mus saugo rūbai, galvos apdangalai, tai neuždengtoms kūno vietoms apsaugoti būtina naudoti apsaugos priemones.

Nudegimas saulėje – tai odos liga, sukelianti perštėjimą, skausmą; oda išdžiūsta, pleiskanoja, gali pakilti temperatūra, krėsti šaltis. Kartais nuo saulės išberia plaštakų, kaklo, alkūnių, vidinių blauzdų odą. Tai atsitinka žmonėms, kurie yra jautresni saulės spinduliams.

Todėl saule mėgautis reikėtų saikingai ir būtinai naudoti odos apsaugos priemones. Svarbu tinkamai jas pasirinkti taip, kad kūnas ir veidas būtų apsaugoti nuo nudegimo.

 

Kokia turėtų būti kūno ir veido odos priežiūra deginantis?

 

Kūną ir veidą apsauginiu saulės kremu reikėtų išsitepti 40–60 min. prieš einant į paplūdimį.

Kremuose nuo saulės yra specialių medžiagų, kurios apsaugo odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Jos gali sugerti arba atspindėti UV spindulius. Pavyzdžiui, titano dioksidas (5 proc.) ir cinko oksidas yra mineraliniai filtrai, apsaugantys nuo UVA, UVB, IR spindulių; medžiaga dibenzoilometanas (3 proc.) patikimai apsaugo nuo UVA ir t.t.

Be to, apsauginiuose kremuose nuo saulės yra ir kitų odai naudingų drėkinamųjų, maitinamųjų medžiagų, kurios mažina odos sausėjimą, lėtina jos senėjimo procesus.

Apsauginiai kremai turi skirtingus filtrus, todėl naudoti juos reikia pagal instrukciją. Vienus apsauginius kremus reikia tepti kas dvi, kitus – kas aštuonias valandas. Vieni kremai, losjonai yra atsparūs vandeniui, kiti – ne, todėl išsimaudžius reikia kūną vėl patepti.

Apsauginiai kremai būna įvairių SPF filtrų: 8, 12, 16, 20, 25, 30 – iki 60 ir net 90. Kuo didesnis apsauginio filtro skaičius, tuo ilgesnį laiką galima saugiai būti saulėje.

Lietuvoje, Pabaltijyje, paprastai pakanka apsauginių kremų nuo 8 iki 20 SPF, atsižvelgiant į odos tipą, jautrumą ir pan. Tuo tarpu išvykstant atostogauti į pietus, pavyzdžiui, Ispaniją, Italiją, Turkiją, būtina turėti apsauginius kremus nuo saulės su SPF 25, 30, 40, 50, taip pat atsižvelgiant į individualias odos savybes.

 

Ką galima patarti žmonėms, kurių oda labai jautri saulei?

 

Pirmiausia reikėtų žinoti savo kūno odos tipą. Šviesaus gymio žmonės saulėje nudega greičiau, todėl turėtų labiau rūpintis odos priežiūra. Pavyzdžiui, mėlynakiams šviesiaodžiams būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose oda parausta gana greitai – per 15 min. Tuo tarpu rudaodžiams rudaakiams – tik po 30 minučių. Į tai patartina atkreipti dėmesį ir šios informacijos neignoruoti (ne paslaptis, kad daugelis žmonių vis dar nenaudoja jokių kremų nuo saulės, o kai nudega – šturmuoja odos ligų gydytojų kabinetus). Būnant saulėje ilgiau ir be apsaugos priemonių, yra didelė tikimybė patirti ūminį odos nudegimą.

Nusprendus kaitintis saulėje, reikėtų vengti veido priežiūros priemonių, skirtų spuoguotai veido odai gydyti, alfa hidroksilinių rūgščių, dekoratyviosios kosmetikos priemonių. Reikėtų vengti ir kai kurių vaistų, pavyzdžiui, penicilino grupės antibiotikų, antidepresantų. Jų sudėtyje esančios medžiagos, veikiant saulės spinduliams, gali sukelti odos uždegimą – šviesos toksinį ar alerginį dermatitą, taip pat odos pigmentacijos sutrikimus.


Kokios priemonės rekomenduojamos po saulės vonių odai gaivinti?

 

Po saulės vonių reiktų pasitepti gaivinamuoju drėkinamuoju kūno losjonu be jokių cheminių priedų, aromatinių medžiagų – tai atgaivina ir nuramina odą.

Labai paraudusį kūną ir veidą patartina tepti specialiais kremais, skirtais nudegusiai odai, kurių sudėtyje yra alavijo, arbatmedžio. Tinka ir aerozolis pantenolis.

Jei ant kūno atsirado pūslių, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą.

www.sveikaszmogus.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24