Spausdinti šį puslapį

Kūno kvapą galima kontroliuoti

2012-06-09, 07:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kodėl prakaituojame?

 

Prakaitavimas yra normalus reiškinys, reguliuojantis kūno temperatūrą. Prakaitas yra sudarytas iš vandens, druskos, baltymų ir kitų medžiagų.

Žmogaus kūne yra dviejų rūšių prakaito liaukos - ekrininės ir apokrininės.

Ekrininių liaukų yra visame kūne, jos gamina skaidrų ir bekvapį prakaitą. Svarbiausia jų fiziologinė funkcija yra reguliuoti kūno temperatūrą.

Apokrininių liaukų daugiausia yra pažastų bei lytinių organų srityje.

Sunkų fizinį darbą dirbantis ar aktyviai sportuojantis žmogus gali išprakaituoti daugiau nei 10 litrų prakaito per dieną.

Paprastai vyrai prakaituoja daugiau nei moterys (jos gausiau prakaituoja menopauzės metu ar prieš mėnesines), tai lemia greitesnė jų medžiagų apykaita.

Daugiau prakaituojama, kai nusilpsta imuninė sistema, pavartojus antibiotikų ir pan. Kartais pernelyg stiprus prakaitavimas gali būti vienas iš onkologinių plaučių, kraujo, skydliaukės ligų simptomų.

Gausus prakaitavimas būna ir paveldimas.

Emociniai dirgikliai - įtampa, nervingumas ar susijaudinimas gali stipriai paskatinti prakaitavimą.

Gausiau prakaituojant vasarą netenkama daug skysčių, mikroelementų, druskų, todėl gali sutrikti širdies ir kitų organų veikla, varginti mėšlungis.

 

Kojų prakaitavimas

 

Vyrus dažniau nei moteris vargina kojų prakaitavimas, nes pastarieji net ir karštą vasaros dieną yra priversti avėti uždarą avalynę ir mūvėti kojines. Jos turėtų būti tik medvilninės, o avalynė - natūralios odos ir pralaidi orui. Kojines būtina keisti kiekvieną dieną.

Kojas rekomenduojama pamirkyti vėsiame vandenyje su jūros druska ar specialiu higieniniu skysčiu, kurio sudėtyje yra laurų, mėtų, arbatmedžio ir alavijo aliejaus. Kosmetikos pramonė siūlo įvairius vėsinamuosius pėdų purškiklius, specialius pabarstus, dezodorantus, kurie gaivina ir saugo kojas nuo prakaitavimo bei blogo kvapo. Antiperspirantai padeda išvengti nemalonaus kvapo, stabdo kojų prakaitavimą, jas vėsina.

 

Pažastų prakaitavimas

 

Labai nemalonus yra ir pažastų prakaitavimas, kai ant gražaus rūbo nusidriekia gelsvos šlapios dėmės. Kartais, joms išdžiūvus, lieka net prakaito druskų sluoksnis.

Labai gausiai prakaituojant reikėtų dėvėti natūralaus pluošto, lengvus, nevaržančius judesių drabužius.

Tiek vyrams, tiek moterims patariama šalinti plaukus pažastyse, nes ant jų nusėdę prakaito lašeliai yra labai palanki terpė bakterijoms daugintis, tai ir sukelia nemalonų kvapą.

Rekomenduojama naudoti dezodorantus ar antiperspirantus.

 

Dezodorantas ir antiperspirantas: kurį pasirinkti?

 

Dauguma žmonių klaidingai mano, kad dezodorantai ir antiperspirantai yra tas pats. Įvairūs dezodorantai veikia kūną išoriškai ir paties prakaitavimo nemažina, o maskuoja, prislopina ar tik naikina prakaito kvapą. Jiems veikiant odos paviršiaus pH tampa rūgštinis, užkertamas kelias bakterijoms daugintis.

Antiperspirantai yra pirmiausia pasirenkama priemonė norint sumažinti prakaitavimą. Pagrindinė jų sudedamoji dalis yra metalo druskos. Veiksmingiausios yra tos priemonės, kurių sudėtyje yra aliuminio chlorido, aliuminio chlorohidrato, ar aliuminio dichlorohidrato. Pažastų prakaitavimui mažinti šios medžiagos antiperspirante turėtų būti 10-15 proc., o delnų ir padų prakaitavimui mažinti - 30 proc.

Priemonių sudėtyje esančios medžiagos slopina ilgalaikį prakaitavimą, patikimai sumažina prakaito gamybą ir apsaugo nuo nemalonaus prakaito kvapo. Kai kurie turi dezodoruojančių medžiagų. Pavyzdžiui, antiperspirantai “Hidrofugal forte” veiksmingiau stabdo prakaito išsiskyrimą, suteikia pažastims malonų kvapą.

Geriausia yra rinktis tokias priemones, kurių sudėtyje nėra spirito, dažomųjų, konservuojamųjų bei kvapiųjų medžiagų.

Paskutiniu metu yra siekiama, kad dezodorantų ir antiperspirantų sudėtyje būtų kuo mažiau parabenų (konservantų), kurie yra laikomi vienais iš krūties vėžį skatinančių veiksnių. Šia kryptimi yra atliekami tarptautiniai moksliniai tyrimai.

Dezodorantų tinkamumą naudoti reguliuoja tarptautinė organizacija “National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme” (NICNAS), o antiperspirantų “Therapeutic Goods Administration” (TGA). Vieni griežčiausių reikalavimų kosmetikos pramonei yra keliami Australijoje.

Kiekvienas turi išsirinkti tinkamiausią dezodorantą ar antiperspirantą. Pasiūla yra didelė: losjonai, kremai, pabarstai, aerozoliai, rutuliniai skysti, pieštukiniai kieti ir pan.

Lietuvoje sparčiai populiarėja natūrali apsaugos priemonė nuo nemalonaus prakaito kvapo - “Thai” dezodoruojamieji mineralai.

Tai gamtos produktas. Tolimuosiuose Rytuose, Tailande, kur randami mineralų klodai, žmonės nuo senų senovės mineralus naudojo kaip dezodorantą, kad kūno kvapas būtų gaivus.

Kaip juos naudoti? Sudrėkinę mineralą, paprasčiausiai patepkite juo švariai nuplautas labiausiai prakaituojančias kūno vietas.

Dezodoruojamasis mineralas ant odos paviršiaus palieka nematomą ir nejuntamą apsauginį sluoksnį, kuris stabdo prakaito kvapą sukeliančių bakterijų atsiradimą.

“Thai” dezodorantas tinka visai šeimai, nes sudėtyje nėra kvepalų, emulsiklių ar alkoholio, o vieno mineralo gabalėlio užtenka visiems metams.

Jų galite įsigyti vaistinėse ir specializuotose kosmetikos parduotuvėse.

Vartojant priemones nuo prakaitavimo reikėtų vengti saulės spindulių, kurie gali sukelti alergiją.

*****

Nei dezodorantas, nei antiperspirantas nepadės išvengti nemalonaus prakaito kvapo, jeigu nesilaikysite elementarios higienos taisyklių. Jeigu prakaitavimas labai trukdo gyvenimo kokybei, ieškokite priežasties.

 

Kaip išvengti prakaitavimo vasarą?

 

Vasarą, esant aukštai aplinkos temperatūrai, suaktyvėja prakaito liaukų veikla. Daugelio žmonių pažastys, nugara, kojos ir kitos kūno vietos nuo gausaus prakaitavimo būna šlapios. Norint išvengti gausaus prakaitavimo reikėtų laikytis asmeninės higienos ir mitybos rekomendacijų:
•   kelis kartus per dieną praustis po vėsiu dušu; šaltas vanduo skatina dar gausesnį prakaitavimą,
•   kuo daugiau gerti mineralinio vandens, žaliosios arbatos,
•   vengti kavos, gėrimų su kofeinu; jie skatina skysčių išsiskyrimą,
•   vengti riebaus, aštraus maisto, stipraus alkoholio;
   nuo jų prakaitas tampa nemalonaus kvapo,
•   daugiau valgyti vaisių, daržovių, žuvies.

www.sveikaszmogus.lt

www.lietuvosvalstybe.com

 

Komentuoti