Sanatorinių darželių nebeliks

2012-04-30, 07:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pasikeitus įstatymams, Klaipėdoje nebeliks sanatorinių darželių. Juose vaikus prižiūrėdavo medikai, būdavo teikiamos įvairios sveikatinimo procedūros.

Tokias įstaigas lankančių mažųjų klaipėdiečių tėvai baiminasi, kad pakeitus statusą, nebeliks ir vaikų sveikatą stiprinančių paslaugų.

Sanatoriniame darželyje, įsikūrusiame Giruliuose, miške, ugdomi vaikai, itin dažnai sergantys kvėpavimo takų ligomis.

Kitaip nei paprastuose, čia yra keli papildomi etatai medikams. Vaikų sveikata stiprinama masažais, inhaliacijomis, gydomosiomis mankštomis, organizamą grūdinančiomis vandens procedūromis.  

Šią įstaigą lankančių, itin dažnai sergančių vaikų tėveliai baiminasi, kad, panaikinus 38-erius metus gyvuojančio sanatorinio darželio statusą, bus panaikinti ir medikų etatai, o dėl to vaikai nebegaus sveikatą stiprinančių paslaugų.

„Klaipėdoje turbūt yra didžiausias pavojus sirgti kvėpavimo takų ligomis. Jeigu yra atliekami masažai vaikams, jie atlieka kvėpavimo pratimus, atlieka tai specialistai su jais – mes manome, kad atvirkščiai – tokių darželių kiekį reikėtų didinti, o ne mažinti“, – sako Vaidotas Granickas.

„Ant dukros ištikrųjų tai matosi, nes šiandien su žmona susėdę galvojam: jinai jau lanko ilgai darželį, ta prasme ne sėdi namie, o eina į darželį, bendrauja su visais vaikais, vakar kaip tik vaidino spektaklyje, nes seniau praleisdavo šiuos dalykus. Auklėtoja sakydavo: būkit geri, ateikit tą dieną – nesusirkit“, – pasakoja Vaidas Kvedaras.

Savivaldybės atstovai sako, kad pagal naują, pernai vasarą priimtą Švietimo ir mokslo įstatymą, specialiosios ikimokyklinukų grupės sudaromos kitaip nei anksčiau: į jas gali patekti tik itin sunkių ligų – paralyžiaus, autizmo ar sutrikusio intelekto – kamuojami vaikai, kuriems ugdyti reikalingos specialios programos. Sergantiems bronchitu, plaučių uždegimu ar alergiškiems vaikams tokios didelės priežiūros nereikia, o auklėtojos sanatoriniuose darželiuose dirbdavo beveik perpus trumpiau nei kituose – vos 4 valandas per dieną. Tačiau papildomus medikų etatus bus siūloma išsaugoti.

Sanatorinio darželio statusą Klaipėdoje turi 4 įstaigos. Net ir išsaugojus medikų etatus, auklėtojų, netekus minėto statuso, reikės mažiau – skaičiuojama, kad panaikinti teks 22 etatus.

Asta Kažukauskienė
LTV „Panorama“

www.lvcom.eu

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24