Sveikatos žinias pasitikrino daugiau kaip 7,5 tūkst. žmonių

2012-04-15, 12:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pirmą kartą Lietuvoje surengtame Nacionaliniame sveikatos egzamine (NSE) dalyvavo daugiau kaip 7500 Lietuvos gyventojų.

Iš jų apie 4500 pateikė atsakymus į visus 40 egzamino klausimų. 10 dalyvių, greičiausiai ir teisingiausiai atsakiusių į klausimus apie sveiką gyvenseną, sveikatą ir jos priežiūrą, buvo apdovanoti egzamino organizatorių ir rėmėjų prizais, rašoma pranešime spaudai.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Audriaus Klišonio, NSE rezultatai parodė, kad žmonės ne tik domisi, bet ir nemažai žino apie tai, kaip saugoti sveikatą.

„Akivaizdu, kad sveikatos apsaugos ir ligų profilaktikos bei prevencijos temos aktualios gyventojams ir būtina nuolat apie tai kalbėti, teikti informaciją, – įteikdamas nugalėtojams prizus sakė viceministras A. Klišonis. – Tik tokiu būdu galėsime Lietuvoje kurti sveikesnę visuomenę.“

Įspūdingiausią rezultatą spręsdamas NSE testą pademonstravo Sigitas Bakutis, 46 metų vairuotojas iš Kauno, atsakymus pateikęs vos per 2 minutes 38 sekundes. Nugalėtojui įteiktas pagrindinis prizas – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro įsteigta kelionė į Stokholmą (Švedija) ir jame įsikūrusį Europos ligų kontrolės ir prevencijos centrą.

„Džiaugiamės, kad egzaminas pritraukė daug jaunų žmonių ir paskatino ne tik pasitikrinti žinias, bet ir domėtis sveikata. Todėl kviečiu mokytojus, visuomenės sveikatos specialistus padiskutuoti ir aptarti egzamino klausimus mokyklose bei ieškoti novatoriškų metodų propaguoti madą gyventi sveikai“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.

„Norint tinkamai rūpintis savo ir aplinkinių sveikata, pirmiausiai būtinos žinios. Todėl su malonumu pasinaudojau proga jas patikrinti Nacionaliniame sveikatos egzamine. Manau, tai tikrai sveikintina iniciatyva, kuri daugelį gyventojų paskatins skirti daugiau dėmesio sveikatai ir jos apsaugai, labiau domėtis, ką kiekvienas galime padaryti, kad išvengtume pavojingų ligų“, ‒ sako egzamino nugalėtojas Sigitas Bakutis.

„Pastaruoju metu apie sveikatą, sveiką gyvenseną ir mitybą kalbama ypač daug. Tai tapo savotiška mada ir daugelis noriai dalijasi tokio pobūdžio informacija. Tik ar visada ta informacija tiksli, teisinga, ar ja tinkamai pritaikyti? Faktai ir moksliniai tyrimai rodo, kad prisiskaitę „patarimų“ nepatikimuose šaltiniuose ne tik netampame sveikesni, bet dar ir klaidiname vienas kitą, skleisdami gandus ir formuodami klaidingus stereotipus. Tikimės, jog Nacionalinis sveikatos egzaminas taps ta iniciatyva, kuri padės visuomenei kritiškai vertinti žinias, atsirinkti patikimus faktus“, – teigia Dalia Vencevičienė, visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ koordinatorė.

www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24