Gydymo įstaigų išlaidos vaistams skiriasi 10 kartų

2012-03-06, 07:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybės kontrolė pirmą kartą patikrino, kaip šalies ligoninės apsirūpinę vaistais. Panašaus dydžio ligoninėse vaistams skiriamų pinigų kiekis skiriasi net keletą kartų.

Pasak kontrolierių, nuo to priklauso ir gydymo kokybė, praneša LTV „Panorama“.

Įstatymai numato, kad gydymo kokybė, kartu ir vaistai, gula ant gydymo įstaigos vadovo ir paties gydytojo pečių. 2007–2009 metais Sveikatos apsaugos ministerijos vykdytas tyrimas parodė beveik tą patį, ką ir šiandien pateiktos Valstybės kontrolės atlikto audito išvados.

„Tų pačių vaistų kainos iš tų pačių tiekėjų smarkiai skiriasi, kai kuriais atvejais – net iki 500 kartų. Panašią situaciją mes radome ir dabar“, – teigė Valstybės kontrolės atstovė Edita Janušienė.

Išvados rodo, kokia skirtinga gydymo kokybė: gydymo įstaigose išlaidos vaistams kai kur skiriasi net per 10 kartų, vaistų kainos taip pat skiriasi, dažnai atsižvelgiant į perkamą kiekį. Gydymo metodikų kai kurios tikrintos ligoninės neturėjo arba turėjo vos kelioms ligoms gydyti.

„Ta situacija iš tikro paradoksali, kada vienoje didžiojoje ligoninėj yra 7 gydymo schemos, kitoje – 84. Kalbant apie rajonų ligonines, tai dvejose rajonų ligoninėse yra daugiau negu 20, tuo tarpu kokiom 5 rajonų ligoninėm užtenka kokių 5“, – kalbėjo E. Janušienė.

Kontrolė aptiko ir kelias ligonines, kurios neturėjo reikalingų vaistų net dažniausioms ligoms gydyti.

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė sako, kad priemonių gerinti gydymo kokybę imtasi iš karto po jų atlikto tyrimo dar prieš trejus metus, tačiau dauguma jų – rekomendacinio pobūdžio. Taip pat dar šįmet, pasak viceministrės, bus sudaryta kompensuojamų ir centralizuotai perkamų vaistų komisija. Padažnės ir gydymo įstaigų kontrolė.

„Nepaisant to, kad kai kurios įstaigos nepasirengę gydymo protokolų, Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi gydymo ir tyrimo metodų kartu su mokslinėm draugijom. Didžioji pusė yra adaptuota stacionarui, t.y. ligoninėms. Jos sėkmingai gali naudotis ir teikti paslaugas pagal standartizuotus protokolus“, – aiškino viceministrė.

Valstybės kontrolės atstovė vieną didžiausių problemų – besiskiriančias vaistų kainas – siūlo spręsti taikant užsienio praktiką. Perkant bendrai, vaistų esą ligoninės galėtų įsigyti iki penktadalio pigiau, tačiau tam pritaria ne visi.

„Tai nėra mūsų ligoninės problema, nes vaistų kiekis, galite įsivaizduoti, didelis ir mūsų atveju, viskas absoliučiai perkama konkursų būdu. Aš prisimenu tą atvejį, kai čia viena komisija tikrino, kad mes esą perkam brangius vaistus. Tai baigėsi tuo, kad perkame per pigius. Manau, kad čia yra problema daugiau smulkiom ligoninėm, kurios galėtų kooperuotis ir sumažinti kainas“, – kalbėjo Kauno klinikų direktorius konservatyviajai medicinai Raimundas Sakalauskas.

Valstybės kontrolės atliktame audite buvo patikrintos 60 didžiųjų, regioninių, rajonų ir slaugos ligoninių. Prasčiausia padėtis, kaip parodė išvados, – slaugos įstaigose.

Ugnė Galadauskaitė ir Jūratė Anilionytė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24