Dėl legionelių uždaromas Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseinas, sauna ir sporto klubas

2012-02-02, 18:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 2 d. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) laikinai sustabdė Vilniuje esančio Lietuvos vaikų ir jaunimo centro sveikatingumo komplekso - baseino, saunos ir sporto klubo (treniruoklių ir pramankštų salės) veiklą.

Rinkos ribojimo priemonė pritaikyta nustačius, kad teikiamos paslaugos yra nesaugios – dušinėse legionelių koncentracija vandenyje viršija nustatytas normas.

Taip pat visuomenės sveikatos specialistai nustatė, kad į dušines tiekiamas nepakankamos temperatūros karštas vanduo.

Baseino, saunos ir sporto klubo veiklą Lietuvos vaikų ir jaunimo centras galės atnaujinti, kai teritorinė visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga po pakartotinės saugos kontrolės nustatys, kad pažeidimai pašalinti, o VVSPT atšauks draudimą.

Legionelės sukelia legioneliozę, kuri daliai susirgusiųjų gali baigtis mirtimi. Legionelioze užsikrečiama per kvėpavimo takus įkvepiant legionelėmis užkrėsto vandens aerozolio, kuris susidaro dušuose, sūkurinėse voniose, turkiškose pirtyse, saunose ir kt. Legioneliozę sukeliančios bakterijos aptinkamos įvairios paskirties objektų karšto ir šalto vandens tiekimo sistemose, paprastai vandenyje, kurio temperatūra +20–45 °C, vamzdžiuose, kuriais silpnai ar visai neteka vanduo (neapgyvendinti viešbučių kambariai), purvinuose ir kiauruose vamzdžiuose ir cisternų paviršiuose, apnašomis padengtuose bei korozijos apimtuose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose. Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra +20-45 °C, jos žūna +66 °C temperatūroje.

Ne kiekvienas su legionelėmis susidūręs asmuo suserga legionelioze. Dažniausiai legionelioze serga žmonės, kurių imuninė sistema yra silpna, vyresnio amžiaus, sergantys lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis asmenys. Sergantysis aplinkiniams yra nepavojingas.

http://www.vvspt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24