Aiškėja nedraustų ligonių skaičius

2012-01-18, 06:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pradėjus veikti draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrui, paaiškėjo, už kiek gyventojų ligonių kasos nemoka poliklinikoms.
Dėl to gydymo įstaigos priverstos taupyti, o ligonių kasos ragina ieškoti neapdraustųjų, praneša „Panorama“.

Prieš pusmetį Panevėžio rajono poliklinikoje buvo prisirašę apie 34 tūkst. pacientų. Ligonių kasai paraginus ir medikams peržiūrėjus sąrašus paaiškėjo, kad 3,5 tūkst. čia prisirašiusiųjų nedrausti privalomuoju sveikatos draudimu, nors ligonių kasos už juos poliklinikai mokėjo.

Pradėjus mokėti tik už draustuosius, kas mėnesį poliklinika neteko apie penkiasdešimt tūkstančių litų, tad vadovams iškilo galvosūkis, kaip nenuskriausti gydytojų.

„Sumažintą atlyginimą stengiamės padengti skirtumą iš gerų darbo rezultatų, manau, tą darysime ir kitais metais, kad gydytojų atlyginimas nenukentėtų, nes darbas yra labai sunkus. Realiai gydytojams darbo nesumažėjo, gyventojai Lietuvoje sensta, jaunimas emigruoja į užsienį“, – „Panoramai“ sakė Panevėžio rajono poliklinikos direktorė Irena Janušonienė.

pradėjus veikti draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrui paaiškėjo, kad nemažai prisirašiusiųjų pas gydytojus išvykę į užsienį. šiuo metu Panevėžio ir Utenos apskrityse yra keturi šimtai trylika tūkstančių pacientų, iš jų – per dvidešimt septynis tūkstančius yra nedrausti.

„Šitie žmonės, kurie yra prisirašę prie gydymo įstaigų, tačiau žino, kad yra nedrausti, turėtų susirūpinti savo draustumu. Visos paslaugos kainuoja, kas mėnesį sumokėjus 72 litų sveikatos draudimo įmoką“, – sako Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė.

Teritorinės ligonių kasos duomenimis, Panevėžio ir Utenos apskrityse daugiausiai nedraustų pacientų yra Visagino, Biržų, Panevėžio rajonuose. Jų ieškoti raginamos ir gydymo įstaigos.

Nuo pernai metų pabaigos pasitikrinti, ar esi apdraustas galima Vvalstybinės ligonių kasos tinklalapyje. Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registre ne tik registruojami draudžiamieji, bet ir nustatoma, ar draustumas galioja.

Zina Paškevičienė
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24