Spausdinti šį puslapį

COVID-19 iššūkiai Vilniuje: ligonių skaičius stabilizavosi, testuojant eilių nėra

2020-11-21, 11:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
COVID-19 iššūkiai Vilniuje: ligonių skaičius stabilizavosi, testuojant eilių nėra Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė dalinasi naujausia informacija apie COVID-19 situacijos valdymą sostinėje.

COVID-19 ligonių skaičius

COVID-19 gydymo atraminėje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) šiuo metu yra 122 koronaviruso pacientai – šiek tiek sumažėjo nuo vakar, kada jų gydyta 133. Mažesnį pacientų skaičių gali lemti ir tai, kad po truputį į COVID-19 gydymą įtraukiamos ir kitos Vilniaus regiono ligoninės –Ukmergės, Alytaus, Molėtų. Tuo rūpinasi Santaros klinikos.

COVID-19 gydymo ligoninių pajėgumai

Penktadienį baigtos įvedinėti papildomos deguonies sistemos į Antakalnio g. 124 esančius du VMKL ligoninės korpusus. Tai leido koronaviruso gydymo pajėgumus išplėsti iki 180 lovų. Vyksta planavimo darbai deguonies pajėgumus išplėsti ir VMKL korpuse Antakalnio g. 57 – tai bus padaryta kitą savaitę. Šiuo metu COVID-19 ligoniai ten nėra gydomi, tačiau taip atsižvelgta į būtinybę turėti gydymo vietų rezervą.

Personalo plėtimas

Vilniaus miesto savivaldybė pakvietė savanoriškai registruotis būsimus arba buvusius medikus, kurie norėtų prisidėti prie COVID-19 gydymo. Šiuo metu duomenų bazėje jau yra daugiau nei 70 savanorių. Su pirmaisiais devyniais – Vilniaus kolegijos studentais – jau pasirašytos sutartys: 4 dėl bendradarbiavimo, 5 – dėl dalinio darbo etato, jie dirbs slaugytojo padėjėjais VMKL.

Taip pat jau pasirašinėjamos sutartys su Antakalnio poliklinikos darbuotojais, kurie galbūt jau net šį savaitgalį sustiprins VMKL medicinos personalą: talkinti sutiko gydytojai, slaugytojai, slaugytojo padėjėjai. Dėl pagalbos darbuotojais atraminei Vilniaus miesto klinikinei ligoninei sudarinėjamos sutartys ir su kitomis pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigomis.

Gydymo ir asmens apsaugos priemonės bei rezervas

Pirmadienį bus pradėta ruošti dokumentus 10 kardiomonitorių ir centrinės stebėjimo stoties pirkimo konkursui, šiuo metu vyksta rinkos konsultacija. Įranga bus panaudota Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio g. 124 filialo, kur šiuo metu yra gydomi COVID-19 liga sergantys pacientai, intensyviosios terapijos skyriaus plėtimui.

Skubiai plėsdama VMKL pajėgumus, Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi ir sulaukė pagalbos iš medicinos įstaigų ir įmonių, galėjusių paskolinti ar net padovanoti reikiamos medicinos įrangos. Taip ligoninė gavo funkcinių lovų, kardiomonitorių, planšečių pacientų poreikiams ir net penkias bendrovių „Fegda“ bei „Tilsta“ lėšomis nupirktas didelės tėkmės deguonies terapijos (High Flow) sistemas. Jos itin svarbios siekiant išvengti paciento intubacijos, kai nebepadeda įprasta deguonies terapija. Vis dar augant sergančiųjų koronavirusu skaičiui, savivaldybė dėkinga prisidedantiems prie esamų ir būsimų gydymo vietų aprūpinimo.

COVID-19 testavimas

Testavimo apimtys Vilniuje išlieka tokios pačios. Per dieną maksimaliai paimama 1100 ėminių, eilių nėra. Dažniausiai dienos ryte dar būna keli šimtai laisvų vietų, kurios užsipildo dienos eigoje. Todėl poreikio didinti testavimo apimtis iki suplanuotų 1300 kol kas nėra.

Saviizoliacija viešbučiuose ir pavežėjimai

Vilniaus miesto savivaldybė užtikrina galimybę izoliuotis viešbučiuose lengva COVID-19 ligos forma sergančiam medicinos personalui arba turėjusiam kontaktą su sergančiu, taip pat lengva COVID-19 ligos forma sergantiems pacientams, kuriems reikia reguliariai atlikti dializę. Kol kas paslauga naudojasi 5 lengva forma COVID sergantys dializuojami pacientai). Šiuo metu iš saviizoliacijai savivaldybės rezervuotų kambarių viešbučiuose naudojami apie 6 proc.

Savivaldybė teikia ir pavežėjimo paslaugą – kasdien atliekami vidutiniškai 57 pavežėjimai vilniečiams, kurie neturi galimybių nuvažiuoti iki mobilaus punkto atlikti COVID-19 testo, bei tiems, kurių būklė jau leidžia tęsti gydymą namuose, bet neturi galimybių grįžti ten iš ligoninės.

Komentuoti