Dalykas, kurio nežino tėvai: vaikų dantimis galima pasirūpinti nemokamai

2020-06-27, 16:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dalykas, kurio nežino tėvai: vaikų dantimis galima pasirūpinti nemokamai PhotoGeorg Arthur Pflueger / Unsplash nuotr.

Vasaros atostogos – tinkamas metas pasirūpinti vaikų dantų sveikata ir jų dantis padengti specialia apsauga nuo ėduonies – silantinėmis medžiagomis. Ši moderni technologija leidžia išsaugoti sveikus dantis augantiems vaikams ir yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

To nežinodami dažnai tėveliai už šią paslaugą, kuri kainuoja nepigiai, moka iš savo kišenės.

Kviečiame tėvelius neskubėti mokėti savo lėšomis, o aktyviai naudotis nemokamai teikiama paslauga, kurią pilnai apmoka teritorinės ligonių kasos (TLK). Norint gauti šią paslaugą nemokamai, reikia kreiptis į gydytoją odontologą arba burnos higienistą, kuris dirba gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su TLK dėl šių paslaugų teikimo.

Specialistų teigimu, laiku ir tinkamai padengus vaikų dantis silantais, karieso atsiradimo tikimybė sumažėja 80–90 procentų.

Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis paslauga yra skirta vaikams nuo 6 iki 14 metų.

Silantinėmis medžiagomis gali būti dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys. Silantai – dantų ėduonies profilaktikai skirta medžiaga, kuri giliai įsiskverbia į sveikų krūminių dantų vageles ir duobeles, hermetizuoja jas ir neleidžia ten patekti bakterijoms bei angliavandeniams, kauptis apnašoms bei maisto likučiams. Taip vaikų dantukai yra apsaugojami nuo ėduonies.

Pati silantavimo procedūra yra neskausminga, ji trunka keliolika minučių. Dantų paviršius nuvalomas, apdorojamas specialia pasta ir padengiamas silantu, kuris sukietinamas panaudojant specialią šviesą. Padengus dantis silantais pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas gydytoją odontologą, kad šis įvertintų būklę, o vėliau – pasitikrinti kiekvieno profilaktinio tikrinimosi metu. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

VLK inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24