Spausdinti šį puslapį

Meningokoko infekcija pasiglemžė dar vieną gyvybę

2011-12-09, 05:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Staiga išsivystanti meningokoko infekcija pasiglemžė devyniolikmečio gyvybę Vilniuje.

Sostinėje nuo šios ligos mirė jau 4 vaikai, o Lietuvoje – tai jau 7-a mirtis. Gydytojai perspėja šiuo metu stebintys šios infekcijos didžiausią sergamumo bangą, pasikartojančią kas keliolika metų, praneša LTV „Šiandien“.

19-metis į Automechanikos ir verslo mokyklą nebeatėjo ketvirtadienį. Šią savaitę mokytojus pasiekė žinia, kad vaikinas staiga susirgo meningokokine infekcija.

„Berniukas susirgo pirmadienį vakare, pakilo temperatūra, tos temperatūros negalėjo numušti, tada išsikvietė greitąją pagalbą, buvo nuvežtas į ligoninę.

Jau tada ligoninėje prasidėjo bėrimas, būdingas meningokokinei infekcijai. Gydytojai buvo bejėgiai, po paros šitas vaikinas mirė“, – sakė Biruta Zdanavičienė, Vilniaus visuomenės sveikatos centro gydytoja.

Daugiau sergančių moksleivių šioje mokykloje nenustatyta. 15-ai mirusio 19-mečio bendraklasių, tėvams ir sesutei, turėjusiems artimiausią kontaktą, skirtas gydymas antibiotikais. Mokykloje pamokos vyksta ir toliau.

„Mums ta žinia buvo kaip iš giedro dangaus. Neseniai gavau keletą skambučių iš tėvų, kurie, matyt, išgirdę informaciją sureagavo, bet jie ramiai paklausė, ar turėtų kur kreiptis“, – pasakojo Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos direktoriaus pavaduotoja Ona Keršienė.

Lietuvoje nuo staiga išsivystančios meningokoko infekcijos mirė jau nebe pirmas žmogus. Po to, kai spalį infekcija pasiglemžė pirmąją auką – moksleivį iš Vilniaus, mirė dar 6 žmonės. Tarp jų – vos vieno ir šešių mėnesių kūdikiai.

Gydytojai perspėja, kad įprastai per metus infekcija diagnozuojama keletui žmonių, o miršta po vieną-du. Šiemet stebima infekcijos sergamumo ir mirčių banga.

„Meningokokinės infekcijos pakilimai anksčiau būdavo kas 20–30 metų. Dabar tokio didelio tarpo nematom, užtenka 10–12 metų. Mes manom, kad gal čia ir yra tas pakilimas“, – sako B. Zdanavičienė.

Anot gydytojos, meningokokinė infekcija plinta per seiles: kosint, čiaudint, bučiuojantis, valgant iš vienų indų ar geriant iš tos pačios stiklinės.

Gydytojų teigimu, mokslininkai jau kuria vakciną nuo šios infekcijos, tačiau kol kas jos teks dar palaukti – šiuo metu ji bandoma.

Kristina Garalevičiūtė
LTV „Šiandien“

www.lrt.lt

Komentuoti