Spausdinti šį puslapį

Pasaulinę AIDS dieną Europos aikštėje - nemokami testai dėl ŽIV

2011-12-01, 09:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien, gruodžio 1 d., minint Pasaulinę AIDS dieną, nuo 11 iki 13 val. vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami nemokamai pasitikrinti dėl ŽIV Europos aikštėje, kur bus laikinai įsikūrusi Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) mobili sveikatos klinika baltajame autobusiuke.

Akcijoje ypač laukiami daugiausia rizikos užsikrėsti šiomis infekcijomis turintys asmenys: švirkščiamųjų narkotikų vartotojai, iš laisvės atėmimo vietų išėję asmenys, sekso paslaugų teikėjai, vyrai turintys lytinių santykių su vyrais, dažnai partnerius keičiantys, lytinių santykių metu nesisaugantys asmenys, tolimųjų reisų vairuotojai.

Sutikę pasitikrinti dėl ŽIV asmenys bus tikrinami greitaisiais ŽIV testais. Tyrimui mobilios klinikos slaugytoja paims kapiliarinio kraujo lašą iš piršto, kuris bus patikrinamas greituoju testu. Atsakymas, ar asmuo užsikrėtęs ŽIV, paaiškės po 1 minutės, personalas praneš apie rezultatus tiriamajam. Greitasis testas parodo tik preliminarius rezultatus, todėl išaiškėjus teigiamiems rezultatams, asmeniui bus suteikta konsultacija dėl tolesnio ištyrimo. Testus atliks profesionali ir kompetentinga VPLC specialistų komanda. Rezultatų anonimiškumas garantuojamas. Besikreipiantiems slaugytoja ir socialiniai darbuotojai suteiks visą informaciją apie ŽIV ir kitas lytiškai plintančias ligas.

2011 m. sausio 1 d. duomenimis, iš viso Lietuvoje nustatyti 1743 ŽIV infekuoti asmenys. Tačiau tikėtina, kad ŽIV infekuotų asmenų yra daug daugiau, nei rodo oficiali statistika. Nepaisant to, kad kasmet Lietuvoje atliekamų ŽIV tyrimų skaičius auga, palyginus su kitomis šalimis jis išlieka mažas. Šia akcija siekiama paskatinti žmones aktyviau tirtis dėl ŽIV, taip pat atkreipti valdžios dėmesį į tokių tyrimų Lietuvoje poreikį ir priminti, kad Lietuva iki šiol išlieka vienintele Europos Sąjungos šalimi, kurioje ištyrimas dėl ŽIV yra mokamas daugumai gyventojų grupių.

www.vilnius.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti