Spausdinti šį puslapį

Pasigenda reabilitacijos vaikams

2011-11-23, 07:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sunkias širdies operacijas patyrusių vaikų tėvai klausia, kodėl suaugusieji širdininkai siunčiami reabilitacijai į pasirinktą sanatoriją, o vaikai – namo.

Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, kad vos keletas tokių vaikų patenka į sanatorijas, tačiau dėl to kaltina medikus ir pačius tėvus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Vaiko širdies asociacijos pirmininkė Daiva Jonauskienė sako, kad jos dukrelei atliktos keturios sudėtingos širdies operacijos ir keturi širdies zondavimai.

„Išrašant iš ligoninės kaskart mes išvykdavome namo, mūsų niekas nesiųsdavo į sanatoriją. Aš dalinuosi beveik 5 metų patirtimi. Kodėl suaugę gali pasirinkti sanatoriją arčiau namų, kuri jiems atrodo teikianti geresnes paslaugas, kai tuo tarpu vaikai, kurie išgyvena ypač sudėtingas širdies operacijas, į sanatorijas nėra siunčiami daug metų“, – teigė D. Jonauskienė.

Vien Vilniuje Santariškių klinikose sudėtingos širdies operacijos kasmet atliekamos 250–300 kūdikių ir vaikų. Asociacija teigia apskambinusi didžiąsias vaikų sanatorijas ir atlikusi tyrimą, kiek iš jų patenka į reabilitaciją.

„Palangos „Gintaras“ atsakė, kad 10 metų ir daugiau jie nepriima vaikų po širdies operacijos, „Saulutė“ porą metų neturi kardiologo etato, Abromiškės taip pat neturi specialistų ir reikiamų sąlygų, kad tokius vaikučius priimtų, didelė sanatorija „Kačerginė“ paminėjo, kad pernai buvo du vaikai po operacijos, kurie gavo sanatorijoje šias paslaugas“, – tvirtino D. Jonauskienė.

Sveikatos ministerijos duomenimis, pernai sanatorijose dėl širdies gydėsi šešiolika vaikų, nors reabilitacija pagal įstatymą priklauso kiekvienam, kuriam ji būtina.

„Atvirai kalbant iki šių metų vaikams skirtos medicininei reabilitacijai lėšos nebūdavo panaudojamos, ir būdavo pastoviai grąžinama į privalomą sveikatos draudimo biudžetą. Galbūt trūksta informacijos, galbūt medikai nežino pačios tos prievolės, nes ji įsigaliojo nuo šių metų pradžios, galbūt tėvai nelabai žino savo teises“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė Rasa Biekšienė.

„Kadangi buvo vienintelė sanatorijoje Druskininkuose, kur sąlygos buvo neypatingai geros, todėl didžioji dalis tėvų atsisakydavo to gydymo, o kiti net ir nuvažiavę iškart sekančią dieną pasiimdavo savo pacientą ir važiuodavo namo dėl blogų sąlygų. Dabar atsirado daugiau sanatorijų, jos prieinamesnės, ir tėvai mielai važiuoja. Jau nuo šių metų rugpjūčio visiems tėveliams, kurių vaikams atliktos operacijos, siūlomas santorinis gydymas“, – sakė Santariškių klinikų Vaikų širdies chirurgijos skyriaus vedėjas dr. Virgilijus Lebetkevičius.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos specialistės, ministras pasirašė įsakymą, pagal kurį medikai nuo šių metų pradžios privalo raštu po širdies operacijos pasiūlyti vaikui gydymą sanatorijoje.

Kristina Jackūnaitė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti