Spausdinti šį puslapį

Vaikų dantų apsaugos programa įgyvendinama vangiai

2011-10-30, 05:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau septynerius metus odontologai nemokamai vaikų dantis dengia specialiomis nuo greito gedimo apsaugančiomis medžiagomis. Tačiau kasmet trečdalis skirtų lėšų lieka neišnaudotos. Specialistai pripažįsta, kad apie tokią galimybę daugelis tėvų nieko nėra net girdėję, praneša LTV naujienų tarnyba.

Kad pas odontologus vaikų vizitai būtų kuo retesni, vienas iš būdų, anot gydytojų, – dantis dengti specialia medžiaga – silantais. Tai padarius, pasak specialistų, mažųjų dantys labiau apsaugomi nuo ėduonies, rečiau genda.
„Dantukų vaikai nenuvalo taisyklingai, kaip turėtų nuvalyti. Todėl tos vagelės nesusimineralizavusios yra padengiamos silantine medžiaga, kad nepatektų mikroorganizmai, nepatektų saldumynai“, – aiškina Klaipėdos stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja Gražina Macnorienė.
Vaikams nuo 6 iki 14 metų poliklinikose, ligoninėse krūminiai dantys jau septynerius metus yra silantuojami nemokamai. Tam ligonių kasos kasmet skiria apie 2 mln. litų, tačiau pripažįstama, kad dar ir dabar daug tėvų apie tai nėra nieko girdėję, todėl kiekvienais metais trečdalis skirtų lėšų lieka nepanaudota.
„Vilniaus teritorinės ligonių kasos teritorijoje labai gerai yra vykdoma, Kauno teritorinės – gal kiek prasčiau, Klaipėdos ir Panevėžio teritorinės ligonių kasos teritorijoje taip pat ne taip aktyviai vykdoma“, – programai skirtų lėšų panaudojimą komentavo Valstybinės ligonių kasos atstovė Daiva Berūkštienė.
Anot valstybinės ligonių kasos, kaip paskleisti informaciją, kad ją išgirstų kuo daugiau tėvų ir pas odontologus atvestų savo vaikus, pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą turi rūpintis pačios savivaldybės.
Prasčiausia padėtis – Šalčininkų, Druskininkų, Marijampolės, Šilutės, Skuodo rajonuose. O apskritai pasigirti kuo, anot Valstybinės ligonių kasos, neturi kone pusė savivaldybių.
Viena jų – Klaipėdos rajono. Teritorinės ligonių kasos skaičiuoja, kad šia programa pasinaudojo vos 6 procentai vaikų. Tačiau atsakingi už informacijos skleidimą specialistai ginasi, kad jie savo darbą atlieka, tačiau susidomėjusiųjų vis tiek nedaug.
„Informacija buvo pateikta tėvų susirinkimo metu. Mokyklose tėvų susirinkimų metu buvo kalbama apie burnos higieną ir silantavimą. Vykstant į įmones irgi pažymėdavom tėveliams, kad yra tokia profilaktikos programa“, – tvirtino Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Butkienė.
„Informacijos tikrai yra – ir mūsų vietiniuose laikraščiuose, ir mokyklose, ir, sakykim, pasirodo straipsnis laikraštyje, kad yra atliekama programa, kad ji yra neįsisavinama, tėveliai raginami   atvesti vaikučius. Galvojam, kad jau bus antplūdis, bus norinčių silantuotis. Deja, atgarsio jokio“, – pastebi Klaipėdos stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja G. Macnorienė.
Skaičiuojama, kad pakankamai vaikų silantuoti dantis iš 60 sugeba prisikvieti vos 15 savivaldybių.


Kristina Garalevičiūtė, Marija Gabrienė
LTV naujienų tarnyba

Komentuoti