Spausdinti šį puslapį

Didėja sergamumas žarnyno infekcijomis

2018-03-01, 17:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Didėja sergamumas žarnyno infekcijomis © Scanpix / RIA Novosti (Vitaliy Ankov) nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad atvėsus orams stebimas didelis sergamumas ne tik gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, bet ir virusų sukeltomis žarnyno infekcijomis. Šaltuoju metų laikotarpiu registruojama daugiau rotavirusinės, norovirusinės, adenovirusinės ir nepatikslintų virusinių žarnyno infekcijų atvejų.

Infekcijos sukelia protrūkius

Vidutiniškai per metus Lietuvoje registruojama apie 10 000 virusinių žarnyno infekcijų atvejų.

2017 metais Lietuvoje iš viso registruoti 87 virusų sukeltų žarnyno infekcinių ligų protrūkiai, kilę vaikų kolektyvuose. Daugiausiai protrūkių - 24 buvo registruota Kauno apskrityje. Kitose apskrityse registruoti: Šiaulių apskrityje - 23, Panevėžio - 11, Klaipėdos - 8, Telšių - 8, Vilniaus - 5, Alytaus ir Marijampolės apskrityse - po 4 protrūkius. Utenos, Tauragės apskrityse virusų sukeltų žarnyno infekcinių ligų protrūkių 2017 m. registruota nebuvo.

2016 metais Lietuvoje registruoti 18 rotavirusinės ir 4 norovirusinės infekcijos protrūkiai vaikų ugdymo įstaigose.

Pagrindiniai faktai apie virusų sukeltas žarnyno infekcijas

Kad užsikrėstume rotavirusine infekcija pakanka tik 10 virusų dalelių.

Infekcija, panaši į norovirusinę, pirmą kartą buvo paminėta 1929 metais ir apibūdinta kaip „žiemos vėmimo liga". Sukėlėjas nebuvo identifikuotas iki 1972 metų, kol nekilo protrūkis mokykloje, esančioje Norwalk mieste, Amerikoje.

Adenovirusai gali veikti skirtingus organus, priklausomai nuo sukėlėjo tipo. Dažniausiai adenovirusai sukelia ūmines viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, bronchitą, faringitą, plaučių uždegimą. Tam tikri adenovirusų tipai sukelia gastroenteritą.

Dažniausiai virusų sukeltomis žarnyno infekcijomis serga vaikai.

Nei viena virusų sukelta žarnyno infekcija negali būti gydoma antibiotikais.

NVSC inf.

Komentuoti