Spausdinti šį puslapį

Žvakelė ir didžiulis šokas vietoje Mokytojo dienos minėjimo

2011-10-06, 06:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo oru plintančios ligos Vilniuje mirė paauglys. Anot gimnazijos vadovės, mokiniai ir jų tėvai išsigandę, bet prisišaukti psichologų pagalbos nepavyko.
Raminti vaikus, kaip ir aiškinti, ką daryti, kur kreiptis, tenka patiems pedagogams ir mokyklos medikei. Poliklinikos suskubo užsakinėti infekcinės ligos profilaktikai būtino antibiotiko, o specialistai sako, kad meningokokinė infekcija – reta ir labai klastinga liga.

Žvakelė ir didžiulis šokas vietoje Mokytojo dienos minėjimo. Gimnazijos vadovės teigimu, naktį miręs geras, draugiškas paauglys pirmadienį dar kaip niekur nieko buvo mokykloje, tiesa, lyg slogavo.
„Pirmadienį vakare klasės auklėtoja sulaukė tėvų skambučio apie tai, kad vaikinas negaluoja, antradienį į mokyklą neateis. Na, o šįryt gavom tą nemalonią žinią“, – teigė gimnazijos direktorė Fausta Gulbinienė.
Sužinojusi apie nelaimę – vaiko gyvybę pasiglemžė meningokokinė infekcija, – direktorė puolė Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistų klausti, kaip elgtis. Šie atsiuntė instrukciją, taigi vaikams pasakyta eiti pas šeimos gydytojus, kad gautų vienkartinę antibiotikų dozę, o klasės vėdinamos ir plaunamos.
„Mes turim atmintinę ir tiek. Taip pat kreipėmės į pedagoginę psichologinę tarnybą, prašydami, kad jie rytoj atvyktų kalbėtis su mokiniais. Jie informavo mus, kad to nedaro“, – pasakojo gimnazijos direktorė.
Trečiadienį mokykla tuščia maždaug nuo pietų, bet ketvirtadienį pamokas, numatyta, pradės vietos psichologė. Darbo turės ir gimnazijos medikė. Vien klasiokų – 25-i.
„Vaikai, kurie buvo kontakte, bus stebimi. Inkubacinis periodas yra nuo 2 iki 10 dienų, tai tą laiką tie vaikai bus stebimi“, – sakė gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Zita Ambrizienė.
Apie vidurdienį vaikai užgriuvo arčiausiai gimnazijos esančią, polikliniką. Tada paaiškėjo, kad jos vaistinėje nėra meningokokinės infekcijos profilaktikai skiriamo antibiotiko.
„Šitie vaistai vaistinėse paprastai nestovi todėl, kad jie retai vartojami. Mes tiesiog užsisakėm vaistinėje, kad skubiai atvežtų antibiotikų“, – tvirtino Vilniaus Centro poliklinikos Naujininkų filialo Vaikų skyriaus vedėja Laimutė Šumskienė.
Vaistų atvežta popiet ir jie iškart leisti. Vien tik šioje poliklinikoje antibiotikų gavo 60 mokinių. Dalis jų penktadienį šventė gimnazijos naujokų krikštynas ir bučiavo tai progai pagamintą iškamšą.
edikų teigimu, atpažinti oru plintančią meningokokinę infekciją sunku, nes tokie požymiai, kaip karščiavimas ar sloga, būdingi daugeliui ligų. Todėl būtina apsižiūrėti visą kūną.
„Kas yra labai grėsminga, tai taip vadinami hemoraginiai bėrimai. Tai yra pradžioj labai mažos taškinės kraujosrūvos ir itin pavojinga, jeigu atsiradę tos kraujosrūvos greitai plinta“, – aiškino VU Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vadovas prof., habil. dr. Vytautas Usonis.
Serga, anot gydytojų, šia klastinga liga ir visai maži vaikai, ir jaunuoliai, ir garbaus amžiaus žmonės. Ir mokslas, deja, dar nežino, kodėl vieni perserga visai lengvai, kiti – išvis neserga, yra tik infekcijos nešiotojai, o treti – miršta.
„Lietuvoje, priklausomai nuo metų, nuo meningokokinės infekcijos miršta nuo 2 iki 10, galbūt metai metams nelygu, įvairaus amžiaus pacientų“, – teigė V. Usonis.
Medikai atviri: kitų profilaktinių priemonių, be antibiotikų, prieš meningokokinę infekciją nėra. Kai kurios šalys turi skiepus, bet Lietuvoje fiksuojamas kito tipo meningokokas ir jam vakcinos nėra.
Lietuvoje taip pat nėra ir vaikų infektologų. Jų neliko vis reformuojant sveikatos sistemą. Taigi, be antibiotikų, rekomenduojama bendrai stiprinti organizmą.


Irma Janauskaitė, Joana Lapėnienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti