Spausdinti šį puslapį

Kai kurių mokyklų valgyklose – higienos pažeidimai

2011-10-05, 12:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prasidėjus mokslo metams, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino kaip vykdomas mokinių maitinimas bendrojo lavinimo mokyklose. Iš viso patikrinta 66% (835) mokyklų valgyklų. 38% mokyklų maitinimo skyrių pilnai atitiko reikalavimus. Patikrinimų metu daugiausiai nustatyta bendrų higienos reikalavimų ir savikontrolės pažeidimų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrinimų metu nustatė, kad kai kuriose bendrojo lavinimo mokyklų valgyklose (5%) naudojami produktai, kurių sudėtyje yra draudžiamų maisto priedų, pvz. aviečių skonio sirupe – konservanto natrio benzoato, jautienos sultinyje, virtose dešrelėse – aromato ir skonio stipriklio mononatrio gliutamato (E621), pikantiškame kečupe – konservanto natrio benzoato ir kt. Nustatyti atvejai, kai mokinių maitinimui buvo naudojami neleidžiami maisto produktai – aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojos pupelių ar mėsos produktai, kurių sudėtyje yra mechaniškai atskirtos mėsos (pvz. dešrelės, kalakutienos faršas).
Nustatyta, kad 12% mokyklų valgyklų reikalingas patalpų, 9% – įrenginių remontas. Modernios maisto tvarkymo skyrių patalpos yra tik 18% mokyklų. Prekybos automatai stovi 7,4% mokyklų, jų asortimentai suderinti su teritoriniais Visuomenės sveikatos centrais. Dėl nebaigtų remonto darbų maisto tvarkymo skyriuose, 4 šalies mokyklų vaikai laikinai negauna šilto maisto. 52 mokyklose nesudarytos sąlygos mokiniams atsigerti kambario temperatūros geriamojo vandens. Vaikai geria žemesnės temperatūros vandenį iš vandentiekio čiaupų.
Lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo mokyklų, turinčių savo maisto tvarkymo skyrius ir gaminančių patiekalus iš žaliavų (2010 m. jų buvo 91%, o 2011 m. – 81%). Tik 14% bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų patiekalų gamybai naudojami ekologiški maisto produktai. Kai kuriose mokyklose moksleiviai maitinami termosuose atvežtu maistu.
„Aktualiausia mokinių maitinimo problema – kokybiško maisto trūkumas. Siekiant pagerinti vaikų maitinimą, reikia daugiau dėmesio skirti žaliavų, produktų ir patiekalų kokybei. Svarbu, kad būtų naudojamos aukštos kokybės žaliavos ir produktai, kad jų sudėtyje nebūtų genetiškai modifikuotų organizmų sudėtinių dalių, mechaniškai atskirtos mėsos, neleistinų maisto priedų. Termosuose vežant patiekalus, būtina užtikrinti tinkamą jų temperatūrą. Rezervų dar yra. Pavyzdžiui, tik trečdalis mokyklų dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose programose „Pienas vaikams“, „Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimas“. Receptūrų pavyzdžių maisto ruošėjai gali rasti Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje", – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

www.vmvt.lt
www.lietuvosvalstybe.com 

Komentuoti