Vilniaus rajono centrinė poliklinika ragina: daugiau dėmesio vietos medicinos įstaigoms

2017-10-14, 16:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
asociatyvinė nuotrauka asociatyvinė nuotrauka fot. Irena Mikulevič

Dėl gy­ven­to­jų mir­tin­gu­mo, mig­ra­ci­jos ir pra­ras­to svei­ka­tos drau­di­mo Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nė po­li­kli­ni­ka kas­met ne­ten­ka iki 8 tūkst. pa­cien­tų. Anot Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nės po­li­kli­ni­kos vyr. gy­dy­to­jos, l. e. Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jo pa­rei­gas Vi­dos Žvir­blie­nės, Vil­niaus ra­jo­no gy­ven­to­jai ne vi­sa­da su­ge­ba įver­tin­ti nau­dą, ku­rią ga­lė­tų gau­ti tu­rė­da­mi sa­vo gy­ven­vie­tė­je ge­rai ap­rū­pin­tas ir at­nau­jin­tas am­bu­la­to­ri­jas, o rū­pi­ni­mą­si sa­vo svei­ka­ta pa­ti­ki gy­dy­to­jams iš pri­va­čių ka­bi­ne­tų ir sos­ti­nės po­li­kli­ni­kų, va­žiuo­da­mi iki jų ne­ma­žus at­stu­mus. Re­gist­rų cen­tro duo­me­ni­mis, Vil­niaus ra­jo­ne šiuo me­tu gy­ve­na 95 tūkst. 400 gy­ven­to­jų, o re­a­liai – per 100 tūks­tan­čių, ir šis skai­čius nuo­lat au­ga.


Sta­tis­ti­ka ir re­a­li­jos
„Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mu vi­sos me­di­ci­nos lė­šos me­di­ci­nos įstai­goms ski­ria­mos pa­gal sta­tis­ti­nį gy­ven­to­jų skai­čių. Ta­čiau Vil­niaus ra­jo­ne, ku­rį ap­tar­nau­ja mū­sų įstai­ga ir Ne­men­či­nės po­li­kli­ni­ka, re­a­liai gy­ve­na kur kas dau­giau žmo­nių nei ofi­cia­liai de­kla­ruo­ja­ma. De­ja, Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nė­je po­li­kli­ni­ko­je re­gist­ruo­ti vos 47 tūkst. 470 gy­ven­to­jų iš 18 ra­jo­no se­niū­ni­jų, 14 tūkst. ap­tar­nau­ja Ne­men­či­nės po­li­kli­ni­ka. Jei gy­ven­to­jų skai­čius šio­se se­niū­ni­jose su­da­ro 86 tūkst. 647, va­di­na­si, kad net 39 tūkst. 215 gy­ven­to­jų iš 18 se­niū­ni­jų re­gist­ruo­ti ki­to­se me­di­ci­nos įstai­go­se, nors sėk­min­gai ga­lė­tų nau­do­tis mū­sų ins­ti­tu­ci­jų ir gy­dy­to­jų pa­slau­go­mis“, – po­kal­by­je su „Vil­niaus kraš­to sa­vait­raš­čiu“ pa­brė­žia Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nės po­li­kli­ni­kos vyr. gy­dy­to­ja.

Sos­ti­nės me­di­ci­nos įstai­go­se re­gist­ruo­ti ra­jo­no gy­ven­to­jai prak­tiš­kai na­muo­se šei­mos gy­dy­to­jų ne­ap­tar­nau­ja­mi, tai­gi su­sir­gę gel­bė­ja­si kvies­da­mie­si ra­jo­no po­li­kli­ni­kos grei­tą­ją me­di­ci­nos pa­gal­bą.

Nors Vil­niaus ra­jo­nas vis la­biau jau­nė­ja (pa­na­šiai kaip Ne­rin­ga, kur ap­si­gy­ve­na vis dau­giau jau­nų šei­mų), gy­ven­to­jų kai­muo­se ma­žė­ja. Dėl mir­tin­gu­mo, emig­ra­ci­jos ir pra­ras­to svei­ka­tos drau­di­mo Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nė po­li­kli­ni­ka, o ypač jos am­bu­la­to­ri­jos at­ski­ro­se ra­jo­no gy­ven­vie­tė­se, ku­rios pas­ta­rai­siais me­tais bu­vo gra­žiai at­nau­jin­tos ir ap­rū­pin­tos, kas­met ne­ten­ka vis dau­giau pa­cien­tų.

Pa­ra­dok­sa­li si­tu­a­ci­ja
„Mū­sų po­li­kli­ni­ko­je sta­bi­lus pa­cien­tų skai­čius iš­si­lai­ko tik no­riai pas mus be­si­re­gist­ruo­jan­čių mies­to gy­ven­to­jų są­skai­ta. Ta­čiau mies­to gy­ven­to­jų ap­tar­na­vi­mas dėl įstai­gos ar­tu­mo kai­nuo­ja ge­ro­kai ma­žiau. Jau ku­rį lai­ką la­bai jus­ti pa­cien­tų trū­ku­mo kai ku­rio­se ra­jo­no am­bu­la­to­ri­jo­se pro­ble­ma. La­vo­riš­kių am­bu­la­to­ri­jos pa­slau­go­mis nau­do­ja­si vos 564 pa­cien­tai, o vi­so­je se­niū­ni­jo­je gy­ve­na 2603 gy­ven­to­jai“, – ap­gai­les­tau­ja Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nės po­li­kli­ni­kos vyr. gy­dy­to­ja aiš­kin­da­ma, kad pa­gal ga­lio­jan­čius tei­sės ak­tus net me­di­ci­nos punk­to veik­la mo­ty­vuo­ta tik ta­da, kai pa­cien­tų yra dau­giau nei 1,5 tūks­tan­čio. Iš­ki­lus į vie­šu­mą klau­si­mui dėl ne­ren­ta­bi­lios La­vo­riš­kių am­bu­la­to­ri­jos iš­lai­ky­mo, Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę pa­sie­kė ra­jo­no gy­ven­to­jų laiš­kas su pra­šy­mu ne­už­da­ry­ti šios me­di­ci­nos įstai­gos.

„Laiš­ką pa­si­ra­šė 44 se­niū­ni­jos gy­ven­to­jai, ta­čiau įdo­mu, kad tik 14 jų pri­klau­so La­vo­riš­kių am­bu­la­to­ri­jai. Li­kę re­gist­ruo­ti Nau­jo­sios Vil­nios po­li­kli­ni­ko­je, V. Sta­liu­lio­nie­nės šei­mos gy­dy­to­jo ka­bi­ne­te ir ki­to­se ins­ti­tu­ci­jo­se. Ne­su­pran­ta­mas šių žmo­nių rū­pes­tis dėl am­bu­la­to­ri­jos. To­dėl at­sa­ky­da­mi į jų laiš­ką pa­ti­ki­no­me, kad kol kas įstai­ga ne­bus už­da­ro­ma, ta­čiau to­les­nė jos veik­la pri­klau­sys tik nuo jo­je re­gist­ruo­tų gy­ven­to­jų skai­čiaus“, – sa­ko gy­dy­to­ja V. Žvir­blie­nė.

Vi­lian­tis pa­ge­rė­ji­mo
Sie­kiant pa­ge­rin­ti si­tu­a­ci­ją, nuo spa­lio 16 d. iki ki­tų me­tų ba­lan­džio La­vo­riš­kių am­bu­la­to­ri­jo­je bus įdar­bin­tas dar vie­nas gy­dy­to­jas (kol kas dėl pa­cien­tų trū­ku­mo šei­mos gy­dy­to­jas dir­ba čia tik 2 va­lan­das per die­ną), kad gy­ven­to­jai tu­rė­tų pa­si­rin­ki­mo ga­li­my­bę. Jei per pus­me­tį si­tu­a­ci­ja ne­pa­si­keis, sa­vi­val­dy­bė svars­tys ga­li­my­bę pa­keis­ti šios įstai­gos sta­tu­są.

Anot V. Žvir­blie­nės, pa­na­ši si­tu­a­ci­ja su­si­klos­tė ir Ma­ri­jam­po­ly­je bei Mic­kū­nuo­se. Pa­cien­tų trū­ku­mo pro­ble­ma, dėl ku­rios ge­ro­kai ri­bo­ja­mas nor­ma­lus Vil­niaus ra­jo­no vie­tos me­di­ci­nos įstai­gų funk­cio­na­vi­mas, bu­vo ap­ta­ria­mas ir rug­sė­jo 22 d. vy­ku­sia­me Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nės po­li­kli­ni­kos va­do­vy­bės, ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės va­do­vų ir se­niū­nų su­si­ti­ki­me.

„Se­niū­nams tu­rė­tų rū­pė­ti gy­ven­to­jų pa­to­gu­mui tu­rė­ti sa­vo te­ri­to­ri­jo­je vie­šą­ją gy­dy­mo įstai­gą. Juo­lab kad vi­sos jos yra su­tvar­ky­tos ir iš­lai­ko­mos iš mū­sų po­li­kli­ni­kos ir Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to“, – pa­brė­žia sa­vait­raš­čio pa­šne­ko­vė.

Ket­vir­tis eta­to…
Šei­mos gy­dy­to­jas gau­na at­ly­gi­ni­mą pa­gal pas jį re­gist­ruo­tų gy­ven­to­jų skai­čių. Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mu pa­gal eta­tą šei­mos gy­dy­to­jas tu­ri ap­tar­nau­ti 1550 gy­ven­to­jų. Ka­dan­gi ap­mo­kė­ji­mai už šei­mos gy­dy­to­jo pa­slau­gas ski­ria­si pri­klau­so­mai nuo pa­cien­to am­žiaus (bran­giau­siai – 110,9 eu­ro per me­tus - kai­nuo­ja kū­di­kių iki vie­nų me­tų me­di­ci­ni­nis ap­tar­na­vi­mas, vai­kų nuo 1 iki 4 me­tų – 63,4 eu­ro, pa­cien­tų nuo 7 iki 17 me­tų – 32 eu­rai, nuo 50 iki 65 me­tų – 35,94 eu­ro, vy­res­nių nei 65 me­tų – 41 eu­ras ir t. t. ), gy­dy­to­jų at­ly­gi­ni­mai la­bai skir­tin­gi. To­dėl no­rė­da­mi ge­riau už­si­dirb­ti ra­jo­no po­li­kli­ni­kos šei­mos gy­dy­to­jai vi­du­ti­niš­kai ap­tar­nau­ja per 2 tūkst. gy­ven­to­jų, nors tai pail­gi­na vi­sų mū­sų taip ne­ken­čia­mas ei­les.

Anot V. Žvir­blie­nės, ne­te­kus pa­cien­tų at­si­ran­da ir daug ki­tų pro­ble­mų. Kuo ma­žiau re­gist­ruo­tų pa­cien­tų, tuo ma­žiau lė­šų įstai­ga gau­na ir tuo ma­žiau gy­dy­to­jų ir per­so­na­lo ap­tar­nau­ja, trum­pė­ja am­bu­la­to­ri­jos ar šei­mos gy­dy­to­jo dar­bo lai­kas. Dau­gė­ja grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos iš­kvie­ti­mų, trūks­ta lė­šų ne­ren­ta­bi­lioms įstai­goms iš­lai­ky­ti, o ki­tos ne­no­ri jų rem­ti, to­dėl ma­žiau ren­ta­bi­lioms gre­sia, jog ga­li pa­si­keis­ti jų sta­tu­sas.

„Jei am­bu­la­to­ri­jai pri­klau­so 500 pa­cien­tų, tai šei­mos gy­dy­to­jas dir­ba vos 2 va­lan­das per die­ną, ket­vir­tį eta­to, dėl to blo­gė­ja me­di­ci­nos pa­slau­gų pa­sie­kia­mu­mas. Jei 39 tūkst. 215 Vil­niaus ra­jo­no gy­ven­to­jų at­si­sa­ko gy­dy­to­jų pa­slau­gų vie­toj, va­di­na­si, esa­me pri­vers­ti at­si­sa­ky­ti 26 šei­mos gy­dy­to­jų eta­tų, ku­rie veiks­min­gai dirb­tų mū­sų ra­jo­ne, – tei­gia ra­jo­no po­li­kli­ni­kos va­do­vė. – Jei žmo­nės no­ri, kad me­di­ci­nos įstai­ga veik­tų ar­čiau jų na­mų, pri­va­lo ją pa­rem­ti. Mes sten­gia­mės, ta­čiau ir žmo­nės tu­rė­tų pa­si­steng­ti.“

Li­go­ta sis­te­ma?
Ka­dan­gi kai­me trūks­ta gy­dy­to­jų, Vil­niaus ra­jo­no cen­tri­nė po­li­kli­ni­ka iš sa­vo lė­šų ap­mo­ka jiems va­žia­vi­mo iš­lai­das iki kai­mo vie­to­vių. Siek­da­ma pri­trauk­ti jau­nus gy­dy­to­jus spe­cia­lis­tus per­pus su sa­vi­val­dy­be pa­den­gia stu­di­jų mo­kes­tį stu­den­tams-re­zi­den­tams.

Ra­jo­no po­li­kli­ni­kos va­do­vy­bė ieš­ko įvai­rių bū­dų, kad pro­ble­mų bū­tų ma­žiau, ta­čiau ne­pa­vyks­ta jų vi­siš­kai eli­mi­nuo­ti, nes svei­ka­tos ap­sau­gos sri­tis, kaip sa­ko V. Žvir­blie­nė, rei­ka­lau­ja la­bai to­lia­re­giš­kų ir iš­min­tin­gų spren­di­mų „vir­šu­je“. Tuo tar­pu va­do­vau­jan­čios ins­ti­tu­ci­jos į siū­ly­mus veiks­min­giau or­ga­ni­zuo­ti pir­mo­jo kon­tak­to me­di­ci­nos įstai­gų dar­bą at­sa­ko ap­ta­kiai. O gy­dy­to­jas per vie­ną va­lan­dą pri­va­lo pri­im­ti ma­žiau­siai pen­kis pa­cien­tus, nes to­kios yra Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos re­ko­men­da­ci­jos, už­pil­dy­ti krū­vas įvai­rių do­ku­men­tų, dar teik­ti ir so­cia­li­nes pa­slau­gas – pa­vyz­džiui, iš­duo­ti ne­dar­bin­gu­mo pa­žy­mas, skir­ti daug lai­ko pa­cien­tams, ku­riuos ga­lė­tų pri­im­ti ir iš­klau­sy­ti ge­rai iš­si­la­vi­nu­si slau­gy­to­ja. Vi­sa tai re­a­liai ne­pa­de­da pa­dė­ti iš tik­rų­jų ser­gan­čiam žmo­gui, il­gi­na ir taip jau ne­ma­žas ei­les prie ka­bi­ne­tų, to­dėl vei­kiau ga­di­na krau­ją nei pa­de­da gy­dy­ti.

„Svar­bi pro­ble­ma – blo­gai įgy­ven­di­na­mos pre­ven­ci­nės pro­gra­mos – ypač – on­ko­lo­gi­nių li­gų – ku­rios pa­cien­tui nie­ko ne­kai­nuo­ja. Iš sa­vo lė­šų siun­čia­me mū­sų pa­cien­tams ži­nu­tes, kvie­čia­me pa­si­nau­do­ti ga­li­my­be iš­si­tir­ti, ta­čiau jie ig­no­ruo­ja mū­sų kvie­ti­mus. O at­si­ra­dus tik­rai rim­toms pro­ble­moms pra­si­de­da kal­tų­jų pa­ieš­kos: kodėl per vė­lai bu­vo diag­no­zuo­tas vė­žys?“ – sa­ko V. Žvir­blie­nė ir siun­čia sa­vo lin­kė­ji­mus gy­ven­to­jams: „Rū­pin­ki­tės ir tau­so­ki­te sa­vo svei­ka­tą!“

Ra­jo­no po­li­kli­ni­kos va­do­vy­bei ne­duo­da ra­my­bės ne­pa­grįs­ti grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos iš­kvie­ti­mai. Anot vyr. gy­dy­to­jo pa­va­duo­to­jos Na­ta­li­jos Ke­či­nos, grei­to­ji me­di­ci­nos pa­gal­ba tu­ri bū­ti kvie­čia­ma tik eks­tra at­ve­jais, kaip bū­ti­no­ji me­di­ci­nos pa­gal­ba. De­ja, žmo­nės nuo­lat pik­tnau­džiau­ja šia ga­li­my­be skam­bin­da­mi į grei­tą­ją net tuo­met, kai pa­mirš­ta iš­ger­ti vais­tų nuo spau­di­mo ar ap­skri­tai ne­si­rū­pi­na sa­vo lė­ti­nių li­gų gy­dy­mu.

VRCP re­gist­ruo­ti gven­to­jai tu­rė­tų at­si­min­ti, kad   po­il­sio ir šven­čių die­no­mis bei pa­si­bai­gus po­li­kli­ni­kos dar­bo lai­kui ūmiai su­sir­gus vai­kui jie ga­li vi­są pa­rą kreip­tis į Vil­niaus uni­ver­si­te­to vai­kų li­go­ni­nę San­ta­riš­kė­se, o su­au­gu­sie­ji - į Ant­akal­nio li­go­ni­nę (Ant­akal­nio g. 57).

Ire­na Mi­ku­le­vič
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24