Ar saugiai laikome vaistus?

2011-09-25, 11:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kur savo namuose laikote jūsų šeimai reikalingus vaistus? Pabandykime atspėti – spintelėje po televizoriumi, miegamajame spintelėje prie lovos, virtuvinės spintelės stalčiuje? Tai dažniausiai nurodomi variantai pasiteiravus apie vaistų laikymo vietą. Pateikus klausimą – „ar vaistai laikomi užrakinamoje spintelėje/stalčiuje?“ – daugelis paminėjo, jog ne.

Tačiau vaistai – ne saldainiai, kad juos būtų galima laikyti bet kur. Būtina pasirūpinti elementariomis vaistų laikymo sąlygomis.


 

Vaistinėlę su visais būtiniausiais medikamentais ir priemonėmis, skirtomis medicininei pagalbai suteikti reikia turėti kiekvienuose namuose. Labai svarbu žinoti, kur vaistinėlę laikyti ir kaip ją prižiūrėti. Laikantis elementarių vaistų laikymo taisyklių, saugumas garantuotas.
Vaistus laikykite atskirai nuo kitų buityje vartojamų preparatų.
Nelaikykite vaistinių preparatų spintelėse vonios kambaryje! Drėgna patalpa tikrai nėra tinkamiausia vieta vaistams laikyti, nes dėl drėgmės poveikio mažėja jų veiksmingumas.
Niekada nevartokite vaisto, kuris skirtas ne jums, o jums paskirto preparato nesiūlykite savo giminėms, artimiesiems, kaimynams ar pažįstamiems, nes kitam asmeniui jis gali būti kenksmingas, kad ir kokie panašūs būtų negalavimai ar simptomai.
Prieš vartodami vaistus nakties metu, įjunkite šviesą ir perskaitykite pavadinimą ant pakuotės.
Venkite vaistų vartojimo vaikų akivaizdoje, nevadinkite vaistų „saldainiais".
Neleiskite vaikams savarankiškai vartoti vaistų.
Visus vaistus laikykite vaikams nepasiekiamoje ir nepastebimoje vietoje!
Vaistus laikykite originalioje gamintojo pakuotėje, kad visuomet turėtumėte jų vartojimo instrukciją ir žinotumėte tinkamumo laiką.
Jei vaistas turi būti laikomas vėsioje vietoje, tai net ir keliaudami nepamirškite jo laikyti tinkamai.
Niekada nedėkite skirtingų medikamentų į tą pačią dėžutę.


Prieš


Vaistų laikymas namuose – labai opi problema. Dažnuose namuose vaistinėlė neturi net pastovios vietos, vaistai sumetami kur papuola ir į ką papuola. Maži vaikai yra landūs, jiems viskas įdomu ir nauja. Labai svarbu, kad namų vaistinėlė ar cheminiai produktai būtų padėti saugioje vietoje, kad vaikas jų nepasiektų. Patartina vaistų spinteles kabinti ne žemiau kaip 1,4 metro aukštyje, jei nėra galimybės vaistų spintelės pakabinti rekomenduojamame aukštyje – patartina į spintelę ar stalčių įdėti užraktą.
Taip pat labai svarbu vaistus laikyti tinkamoje aplinkoje – ne per daug šiltoje, ne per daug drėgnoje ir ne per daug vėsioje vietoje. Geriausiai vaistų laikymui tinka kambario temperatūra. Kai kurie žmonės vaistus deda į šaldytuvą, tačiau tai daryti reikia tik tada, jei vaisto informaciniame lapelyje nurodyta, kad jis turi būti laikomas žemoje temperatūroje. Netinkama temperatūra medikamentams gali pakenkti ir jie nebetiks vartojimui. Nelaikykite vaistų arti radiatorių, vonios kambaryje, nepalikite jų ant palangės. Nusipirkę naujus vaistus, niekuomet neišmeskite jų pakuotės ir informacinio lapelio, nes ant jų bus nurodytas vaistų galiojimo laikas, vartojimo instrukcija, galimi šalutiniai poveikiai. Taip pat informaciniame lapelyje arba ant vaistų pakuotės nurodyta kaip ir kada vartoti vaistą. Jei pastebėjote, kad pasibaigė medikamentų galiojimo laikas, jokiu būdu jų nevartokite ir pakeiskite naujais, nes pasenę vaistai arba nesuveikia, arba, dar blogiau – jais galima apsinuodyti.

www.sveikaszmogus.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24