Ragina į gripą žiūrėti rimtai

2011-09-24, 21:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Esant permainingiems orams daugėja susirgusiųjų infekciniais kvėpavimo takų uždegimais. O gripo virusas atveria kelius bakterinėms ligoms, sukeliančioms komplikacijas.

Todėl specialistai žmonėms pataria imtis visų saugumo priemonių vos sunegalavus, o priklausantiems rizikos grupėms nedelsiant pasiskiepyti, praneša LTV „Panorama“. Penkerius metus donoro širdį nešiojantis vilnietis Rimvydas Vekerotas daugiau nekreipti dėmesio į, atrodo, paprastą ligą – gripą – nesiryžtų. 38-erių vyriškis sako, kad nekart buvo peršalęs, tad ir komplikacijų po gripo nesitikėjo. Juolab kad sirgo nesunkiai – neturėjo temperatūros, kaip tuomet atrodė, nebuvo poreikio kreiptis į gydytoją.

„Gripas kaip gripas, praeina per savaitę, kaip ir sloga, ar gydai, ar ne. Bet po to, po kokių trijų mėnesių, pajutau, kad širdis pradėjo strigti, sutrikinėti, nustatė širdies raumens plėtimąsi. Širdies raumuo išsiplečia, širdis nepumpuoja kraujo ir viskas“, – pasakoja R. Vekerotas.

Specialistai sako, jog numoti ranka nei į slogą, nei į gripą negalima. Prevencija šioms ligoms – būtina. Tai įtikina, pasak jų, ir statistika – pernai nuo komplikacijų mirė 21 žmogus.

„Laboratoriškai yra patvirtintas 21 mirties atvejis, bet iš tikrųjų tai yra ledkalnio viršūnė. Yra labai aiškiai įrodyta visose pasaulio šalyse, kad prasidėjęs gripas kaip virusinė infekcija pagyvenusio amžiaus žmonėms paūmina lėtines ligas“, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė doc. dr. Auksė Mickienė.

Pasak specialistų, artėjant gripo sezonui ypatingai susirūpinti ir suskubti pasiskiepyti turėtų žmonės, priklausantys rizikos grupėms – vyresni nei 60-ies, sergantys lėtinėmis ligomis ir būnantys didesniuose kolektyvuose.

„Kai kas skeptiškai šneka, kad vakcinos yra farmacinių bendrovių verslas. Belieka tik nusistebėt, kaip jie nesupranta, kad kitos farmacinės kompanijos pelnosi nepalyginamai daugiau dėl to, kad žmonės suserga infekcinėmis ligomis, jeigu nepasiskiepija“, – teigia   Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius doc. dr. Saulius Čaplinskas.

Prognozuojama, kad šiemet atkeliaus toks pat gripo virusas, kaip ir pernai. Kasmet pasaulyje nuo gripo komplikacijų miršta iki pusės milijono žmonių.

Ugnė Galadauskaitė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24