Spausdinti šį puslapį

Sieks perimti globos ir slaugos funkcijas

2011-09-21, 06:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus savivaldybė ketina keisti situaciją slaugos ir globos srityje. Ji nori šias funkcijas bei jų finansavimą iš ministerijų perimti savo žinion.
Pasak miesto pareigūnų, žmonių globa Lietuvoje šiuo metu užsiima Socialinės apsaugos ir darbo, o slauga – Sveikatos ministerijos, praneša LTV „Šiandien“. 

Savivaldybės pareigūnai sako, kad Vilniuje šiuo metu yra 3 500 gyventojų, kuriems reikalinga nuolatinė slauga. Tuo metu Vilniuje yra tik 5 savivaldybei priklausančios slaugos ligoninės, galinčios priimti iš viso 700 pacientų. Pastarieji ligoninėje gali praleisti 120 dienų. Po to artimieji ligonį vėl turi pasiimti namo.
Savivaldybės Slaugos ir globos reikalų komisija vasarą miesto slaugos ligonines tikrino ir sako aptikusi daug netinkamo darbo faktų.  
„Susidūrėme su tuo, kad, sakysim, higienos normos, kurios veikia slaugos ligoninėse, yra 1995 metų senumo. Jos niekada nėra peržiūrėtos. Maisto normas anksčiau kontroliuodavo Visuomenės sveikatos centras, dabar – Maisto ir veterinarijos tarnyba. Keliose ligoninėse ši tarnyba nėra buvusi 10 metų“, – sako Vilniaus savivaldybės Slaugos ir globos reikalų komisijos pirmininkė Rūta Vanagaitė.
Be to, esą iki šiol nėra nustatytų paslaugų normų. Pavyzdžiui, kiek ligonių slaugytoja gali aptarnauti.
Sapiegos bankrutuojančioje ligoninėje naktį būna viena slaugytojos padėjėja 20-čiai ligonių, tuo metu Vilkpėdės ir Tyzenhauzų ligoninėse švenčių dienomis ir naktį yra 40-čiai ligonių viena slaugytoja.
Dėl tokios situacijos, pasak pareigūnų, kalta iki šiol šalyje veikianti sistema, kai žmonių globą reguliuoja Socialinės apsaugos ir darbo, o slaugą – Sveikatos apsaugos ministerijos. Remdamasi Europos Komisijos rekomendacijomis savivaldybė teigia sieksianti, kad globos ir slaugos funkcijos su jų finansavimu būtų perduotos savivaldai. Tačiau kol kas esą tik siekiama padidinti slaugos lovų skaičių.
„Diskusijas vedam dėl kelių slaugos namų perdavimo Vilniaus savivaldybei, kurie šiuo metu priklauso „Sodrai“, kuri tos paslaugos iš principo neturėtų teikti. Taip pat Švietimo ministerija planuoja perduoti dar vieną įstaigą, kuri jiems priklauso ir kuri teikia slaugos paslaugas. Taigi kartu bandome peržiūrėti visą tinklą“, – teigia Vilniaus meras Artūras Zuokas.
Savivaldybės Slaugos ir globos reikalų komisija slaugos ligoninėse ketina įrengti dėžutes, į kurias pacientų artimieji galėtų įmesti savo pretenzijas dėl ligonių aptarnavimo. Nuo ateinančio pirmadienio savivaldybėje pradės veikti šios komisijos priimamasis, padėsiantis ligonių artimiesiems apsispręsti dėl tolimesnės slaugos, ligonį išrašius iš slaugos ligoninės.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“,
www.lvcom.lt

Komentuoti