Greitaisiais ŽIV testais pasitikrino 157 asmenys

2011-09-12, 11:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį Vilniuje Rotušės aikštėje visi norintys galėjo pasidaryti nemokamą ŽIV nustatymo testą. Jau po minutės testas rodė rezultatą. Asociacija "Demetra" vykdė pirmą projekto "ŽIV - gyvenimui ne kliūtis!" akciją. Per dieną pasitikrino 157 asmenys, trims iš jų buvo užfiksuotas teigiamas rezultatas.

Žurnalistai tikrinosi pirmieji


Pirmas į testavimų palapinę užsuko „Lietuvos ryto“ televizijos laidų vedėjas Paulius Skučas. Jis prisipažino, kad nemėgsta kraujo, tačiau buvo įsitikinęs, kad testą reikia pasidaryti. „Dėl ŽIV tyriausi pirmą kartą gyvenime. Suvokiu šio tyrimo svarbą. Labai sveikinu šią akciją ir kviečiu visus pasitikrinti. Mes turime žinoti – dėl savęs ir tų, kurie mums artimi“, - išėjęs iš palapinės kalbėjo P. Skučas.

Atėję pasižiūrėti, kaip atrodo greitasis ŽIV nustatymo testas, žurnalistai buvo pakviesti patys pasidaryti testą. Po darbų į palapinę sugužėjo beveik visa žurnalo „Cosmopolitan“ redakcija. Žurnalas "Cosmopolitan" yra informacinis akcijos "ŽIV - gyvenimui ne kliūtis!" partneris. Tądien buvo patikrinta apie virš dešimt žurnalistų.

 
Testavimo statistika


Didesnė dauguma atlikusių testą dėl ŽIV tikrinosi pirmą kartą gyvenime, vos 23 asmenys testą darėsi ne pirmą kartą. Amžiaus grupėje nuo 21 iki 30 m. buvo didžiausias susidomėjimas testu – 44,5 proc. 25 testą atlikę asmenys buvo vyresni nei 40 m. Iš 157 atlikusių testą 76 moterys, 81 vyras. Trims greitasis testas parodė teigiamą rezultatą.

„Teigiamas testo rezultatas daugelį taip gąsdina, kad jie net nusprendžia testo visai nedaryti. Tai labai klaidingas sprendimas. ŽIV jau išbraukta iš mirtinų ligų sąrašo, tai lėtinė liga. Medikai daugiau žino apie šį virusą, moka jį stebėti, kontroliuoti. Yra sukurta nemažai vaistų. Būtent apie tai ir skelbėme šios dienos akcijoje: ŽIV – ne kliūtis gyvenimui“, - sakė testus atlikusi gydytoja Rūta Jarašūnienė.

Šį šūkį Lietuvai ištarė plakato veidas krepšininkas Magic Johnson. Daugeliui sostinės svečių, atvykusių į Rotušės aikštę pažiūrėti krepšinio varžybų, būtent krepšininkas tapo traukos elementu. Jie be baimės ėjo į palapinę, atliko testą ir dėkojo už nemokamus prezervatyvus.

 

Testus vykdė nevyriausybinė organizacija


Greitųjų ŽIV nustatymo testų akcijos organizatorė – ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“. ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“ nuo praeitų metų rugpjūčio mėnesio visoje Lietuvoje pradėjo nemokamai tirti greitaisiais testais dėl ŽIV. Vien šiais metais greitaisiais testais pasitikrino 5106 asmenys, iš jų 40 testų užfiksavo pozityvų rezultatą. Iš jų 28 vyrai, 12 moterys. Juos nusiuntus patikslinti diagnozę į laboratoriją, visiems testo rezultatas buvo patvirtintas.

Iš visų atlikusių testą daugiau nei pusė (2645 asmenys) testavosi dėl ŽIV pirmą kartą gyvenime.

 

Testas patikimas


Greitasis testas yra patikimas, kai kuriose šalyse jis įtrauktas į būtinųjų, medicinos įstaigose atliekamų tyrimų sąrašus. Testai atliekami nemokamai ir konfidencialiai, rezultatai matomi po minutės.

Kraujo paėmimui naudojamas vienkartinis testo rinkinys (spiritinė servetėlė, automatinis lancetas, vienkartinė pipetė), vienkartinės pirštinės. Daiktai ir medžiagos, turėjusios sąlytį su žmogaus skysčiais, renkamos į specialų konteinerį, aštrių daiktų surinkimui yra specialus nepraduriamas konteineris, kitos medicininės atliekos renkamos į plastiko maišu išklotą šiukšliadėžę.

Greitaisiais testais dėl ŽIV pasitikrinę asmenys, esant teigiamam testo atsakymui, siunčiami patvirtinti diagnozę į laboratoriją. „Demetra” bendradarbiauja su Centro poliklinika ir Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

 

Asociacija „Demetra“


Lietuva, vykdant pasaulinį projektą „Testuokime milijoną“ (projekto koordinatorius AIDS HEALTHCARE FOUNDATION), gavo keletą tūkstančių INSTITM vienkartinių, greitųjų ŽIV testų. Mūsų šalyje testavimą koordinuoja asociacija „Demetra“.

Asociacija „Demetra“ – tai dešimt metų veikianti nevyriausybinė organizacija, turinti partnerių Lietuvoje ir užsienio šalyse. Organizacija dirba su žmonėmis, kurie priklauso padidintai rizikos grupei. „Demetra“ teikia socialines ir medicinines paslaugas bei „lygus lygiam“ konsultacijas.  

Asociacija „Demetra” vykdo keletą projektų, remiamų AIDS HEALTHCARE FOUNDATION.

www.demetra.lt

Komentarai  

 
#2 Smithg503 2014-11-04 01:39
I gotta favorite this internet site it seems handy very useful debeabkackdkgfde
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Smithd27 2014-09-15 21:24
This event occurred rigt after the time Mario return to the Mushroom Kingdom so it had to take place after dddekbegdbkgebbc
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24