Spausdinti šį puslapį

Mitinguos medikų profsąjungos: bendras GMP telefono numeris 113 ir aukštų pareigūnų atstatydinimas

2013-10-03, 15:20
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Lietuvos medikų profesinė sąjunga ir VšĮ GMPS medicinos darbuotojų profesinė sąjunga penktadienį mitinguos prie Vyriausybės.

Kraupaus įvykio Dembavoje sukrėsti medikai reikalaus atleisti iš pareigų, jų nuomone, aplaidžiai ir nusikalstamai abejingai savo pareigas atlikusius atsakingus asmenis: vidaus reikalų ministrą Dailį Alfonsą Barakauską, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorių Remigijų Baniulį, Bendrojo pagalbos centro viršininką Artūrą Kedavičių ir patraukti juos atsakomybėn.

Atvirame profsąjungų laiške Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei reikalaujama įvertinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko šališkumą toleruojant neteisėtus pareigūnų veiksmus.

Prašoma inicijuoti Bendrojo pagalbos centro įstatymo pakeitimus, reorganizuojant BPC į civilinę skambučių priėmimo tarnybą, įvesti bendrą GMP telefono numerį 113.

Profsąjungų teigimu, Bendrojo pagalbos centro įstatymo, kurį bandoma įgyvendinti jau devynerius metus, kai kurios nuostatos prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai valstybės pareigai rūpintis žmonių sveikata ir laiduoti medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus.

"Greitosios medicinos pagalbos paslauga yra vientisas procesas, prasidedantis nuo skambučio priėmimo ir apimantis pagalbos teikimą vietoje, konsultavimą telefonu, paciento pristatymą tolimesniam gydymui į stacionarą. Šio proceso dalys negali būti atskirtos ir perduotos skirtingoms įstaigoms.

Kviečiant greitosios medicinos pagalbą per tarpininkus (BPC), sugaištamos brangios minutės, per kurias galima prarasti žmogaus gyvybę ar gali įvykti komplikacijos, kurių pasekmė - invalidumas. Įstaigų atsakomybės ribos tokiu atveju tampa neaiškios", - rašoma laiške.

Pasak mitingo organizatorių, kiekviena valstybė turi teisę pasirinkti, kiek pagalbos telefonų numerių turėti. Telefonas 112 yra būtinas pagal Europos Sąjungos reikalavimus. Jis reikalingas, kai pagalbą kviečia užsienietis arba kai yra kviečiama kelių gelbėjimo tarnybų pagalba vienu metu (autoįvykis, gaisras ir pan.). Tačiau daugumoje Europos Sąjungos šalių, be tarnybų 112, kurios yra civilinės, gelbėjimo tarnybos turi savo atskirus pagalbos kvietimo numerius. Tarnybos 112 turi tiesioginį ryšį su gelbėjimo tarnybų dispečerinėmis.

Komentarai  

 
#1 Miesto vaikis 2013-11-27 15:25
Ar nebūtų tikslinga, vadovaujantis šio mitingo keliamais reikalavimais, Lietuvos medikų profesinei sąjungai ir VšĮ GMPS medicinos darbuotojų profesinei sąjungai organizuoti el. peticiją ir parašų rinkimą, kad tiek greitosios pagalbos darbuotojai, tiek kiti visuomenės nariai galėtų ir turėtų progą išreikšti savo valią, tuo palaikydami ir pritardami keliamiems reikalavimams. Tuo būdu atsakingoms valdžios institucijoms būtų akivaizdžiai parodyta, kad yra atstovaujamas ir ginamas ne kokios nors suinteresuotos grupės interesas, o viešasis interesas!!!
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti