Maisto papildai - būtina rinktis atsakingai ir žinoti, kaip veikia

2011-09-03, 09:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Tarnyba) internetu ir telefonu nuolat sulaukia įvairių klausimų apie maisto papildus. Domimasi jų nauda ir priešingai, ar maisto papildai negali pakenkti. Kiekvienais metais prekybos maisto papildais apimtys auga, ypač populiarėja internetinė prekyba maisto papildais.

Kasmet registruojama ir vis daugiau norinčiųjų užsiimti šia veikla. Pernai per pirmą pusmetį į Tarnybą kreipėsi 5, o šiais metais per tą patį laikotarpį jau 11 įmonių ir asmenų,  norinčių užsiimti būtent internetine prekyba maisto papildais.

Didžiausią nerimą specialistams kelia nuolat augantį maisto papildų vartojamą skatinanti agresyvi maisto papildų reklama, ypač skleidžiama internetinėje erdvėje. Įmonės pristato savo platinamus maisto papildus kaip vaistus, reklamoje naudojami teiginiai su nuorodomis į ligą ir gydymą (pvz: maisto papildas rekomenduojamas vartoti siekiant subalansuoti imuninės sistemos veiklą, sergant alergija, turint skrandžio ar žarnyno negalavimų, lėtina senėjimo procesus, slopina akių ligas, mažina raumenų nuovargį ir pan.). Pasitaiko atvejų, kai pasitikėdami reklama, žmonės nustoja vartoti vaistus ir „gydosi“ maisto papildais.

Vertėtų prisiminti, kad maisto papildas yra maisto produktas, skirtas papildyti įprastą maisto racioną ir kuris vienas arba derinyje su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis. Racionaliai ir subalansuotai maitinantis, sveikiems žmonėms vartoti maisto papildus nėra būtina, todėl visų pirma reikėtų pasitarti su gydytoju, vaistininku ar mitybos specialistu, ar tikrai jų reikia.

Faktai ir skaičiai.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį atliko 249 patikrinimus maisto papildų gamybos, didmeninės prekybos įmonėse ir vaistinėse. 59 patikrinimų metu buvo užfiksuoti įvairūs pažeidimai. Dažniausiai tai – ženklinimo (22 % visų pažeidimų) ir bendri higienos bei personalo higienos pažeidimai, kurie sudaro  apie 20 % visų pažeidimų. Per pirmąjį 2011 m. pusmetį už reklamos įstatymo pažeidimus buvo surašyti 7 Reklamos įstatymo pažeidimo protokolai.

Vykdant valstybinę maisto papildų kontrolę, atliekama ir laboratorinė maisto papildų sudėties kontrolė. 2011 m. pirmą pusmetį Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirtas 261 maisto papildas. Nustatyti 2 nesaugių maisto papildų atvejai.

Pirmuoju atveju, iš Rusijos importuojamų maisto papildų Mesotel Neo ir Mesotel sudėtyje buvo nurodyta, kad jų gamyboje panaudotas neleidžiamas sidabro junginys, todėl šių maisto papildų siuntos neleista importuoti į Lietuvą.

Be to, laboratorijoje ištyrus šalies vaistinėse pardavinėjamo maisto papildo Citrosept (greipfrutų sėklų ekstraktas) mėginius, jo sudėtyje nustatytos medžiagos, kurios negali būti naudojamos maisto papildų gamyboje, todėl šis maisto papildas atšauktas iš rinkos. Produktą Lietuvoje platinanti įmonė UAB „Sveikų bioproduktų centras“ dėl šio įvykio kreipėsi į gamintoją „Cintamani Poland“, kuris atsižvelgdamas į tai, kad maisto papilde buvo nustatytos neleistinos medžiagos, pakeitė žaliavų tiekėjus. Šiuo metu, siekiant apsaugoti rinką nuo nesaugių maisto papildų, yra tiriama kiekviena UAB „Sveikų bioproduktų centras“ platinamo maisto papildo Citrosept partija ir tik gavus laboratorinių tyrimų rezultatus, produktą leidžiama tiekti į rinką.

Apie abu nustatytus nesaugių maisto papildų atvejus Skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema (RASFF) informuota ir Europos Komisija.

www.vmvt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24