Spausdinti šį puslapį

Vaikų ligoninės Nudegimų ir plastinės chirurgijos poskyryje pirmąkart Lietuvoje sėkmingai atlikta operacija, pritaikant dirbtinį odos pakaitalą

2011-08-25, 07:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vaikų ligoninės gydytojas ortopedas-traumatologas, sunkių nudegimų gydymo ir randų šalinimo specialistas Dainius Geležauskas pirmą kartą Lietuvoje atliko operaciją, sėkmingai panaudodamas dirbtinį odos pakaitalą „Integra“. JAV  gydytojų  J. F. Burke, V. Yannas ir kt. sukurtą sintetinį odos pakaitalą naudoti galima tik gavus specialų leidimą, kurį ortopedas-traumatologas įgijo prieš trejus metus Ciuriche, Šveicarijoje, išklausęs specialų praktinį kursą.


Sintetinė oda „Integra“,  kurios apatinį sluoksnį sudaro jaučio kolagenas, o viršutinį – silikonas, buvo sukurta ligoniams, kurie dėl nelaimingų atsitikimų patiria gilius (3 laipsnio) didelio ploto nudegimus, t.y. nudega daugiau kaip pusė kūno paviršiaus ploto. Tokiais atvejais, pritrūkus  donorinės odos nudegimo plotams padengti, galima naudoti dirbtinį odos pakaitalą „Integra“.
Šiais laikais dirbtinės odos pritaikymo galimybės išsiplėtė. Ji naudojama gydant ne tik gilius nudegimus, bet ir odos defektams padengti, pavyzdžiui, po plačių randų, atsiradusių po nudegimo, ar įgimtų didelio ploto pigmentinių dėmių pašalinimo.
Gydytojas ortopedas-traumatologas D. Geležauskas kartu su gydytoju vaikų chirurgu Gintu Pošiūnu savo pirmąją operaciją atliko mergaitei su įgimta didele pigmentine dėme.
„Persodinus dirbtinį odos pakaitalą, jos kolageno sluoksnis įauga į žaizdą ir suformuoja naują dermą, vadinamąjį neodermį, o silikono sluoksnis po trijų savaičių pašalinamas. Per antrąją operaciją ant naujosios dermos dedamas itin plonas, 0,15 mm autotransplantantas ir toliau gydoma taip, kaip ir transplantavus paties paciento odą“,  – aiškina gydytojas.
Kad dirbtinė oda dar geriau prisispaustų prie žaizdos, naudojama prieš dvejus metus Vaikų ligoninės įsigyta speciali vakuuminė sistema (VAC), kuri sukuria žaizdoje vakuumą, dėl kurio dirbtinė oda greičiau  ir sėkmingiau prigyja.
Kaip teigia gydytojas D. Geležauskas, taikant šį pažangų dirbtinės odos naudojimo metodą, ligoniui po operacijos ilgainiui nesiformuoja grubūs randai, nes persodintas transplantantas dėl kolageno sluoksnio padaro žaizdos vietą elastingą, atkuria visavertę odos struktūrą.
Naudojant paties paciento odą, paprastai žaizdos kraštai surandėja, vėliau tenka šalinti susiformavusius didelius randus.
Nors dirbtinis odos pakaitalas sukurtas beveik prieš 20 metų, į Lietuvą  jis atvežtas tik dabar, atsiradus kvalifikuotiems su „Integra“ galintiems dirbti specialistams. Tačiau, kaip pastebi gydytojas D. Geležauskas, dėl dirbtinės odos brangumo jos indikacijos naudojimui yra ribotos. 
www.sam.lt

Komentuoti