Nepageidaujamos reakcijos į skiepus Lietuvoje registruojamos itin retai

2013-08-06, 09:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kasmet Lietuvoje yra atliekama apie 800 tūkst. vakcinacijos dūrių, tiek kartų paskiepijama vaikų ir suaugusiųjų. Kasmet registruojama 30-50 nepageidaujamų reakcijų į skiepus. Tai sudaro 0,003-0,006 proc. nuo visų per metus atliekamų injekcijų.

2012 m. Lietuvoje registruota 31 nepageidaujama reakcija. 2011 m. užregistruota 50 nepageidaujamų reakcijų į skiepus atvejų. Pagal Lietuvos Respublikos Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai skiepijami nuo 10 ligų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, Haemophillus influenzae B tipo, poliomielito, tymų, epideminio parotito ir raudonukės.

Dažniausiai registruojamos nepageidaujamos reakcijos į vakcinas yra limfadenitas (įskaitant ir pūlingą limfadenitą), patinimas, paraudimas, karščiavimas, vangumas, nerimas, makulopapulinis bėrimas.

Lietuvos Respublikos Farmacijos įstatymo 2 straipsnio 28 punkte nepageidaujama reakcija apibrėžiama kaip nenorimas neigiamas žmogaus organizmo atsakas į vaistinį preparatą.

PSO nepageidaujamas reakcijas į vakcinas skirsto į sunkias, lengvas ar sunkias, kurios pasireiškia kartu su lengvomis reakcijomis. 2012 m. Lietuvoje registruotos 23 sunkios reakcijos ir 8 lengvos.

Kaip ir kasmet, daugiausiai nepageidaujamų reakcijų buvo stebėta po BCG (tuberkuliozės) vakcinos įskiepijimo. Pagal Lietuvoje galiojantį Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių BCG vakcina naujagimiams turi būti įskiepijama per pirmąsias 2-3 paras po gimimo.

BCG vakcina turi būti įskiepijama kūdikiui į odą, tačiau medikams, neturintiems pakankamai patirties, sunku tiksliai atlikti BCG injekciją, kaip reikalauja vakcinos charakteristika, todėl kartais dėl neteisingai suleistos BCG vakcinos į poodį, gali atsirasti nepageidaujamų reakcijų.

www.ulac.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24