Erkinio encefalito užkratas slypėjo ožkų piene

2011-06-17, 16:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

4 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS duomenimis, birželio pradžioje į ligoninę paguldyti trys asmenys, užsikrėtę erkiniu encefalitu. Manoma, kad jie užsikrėtė vartodami ožkos pieną ir jo produktus, kuriuos įsigijo iš Lazdijų rajono ūkininko.

Lietuvoje iki gegužės pabaigos erkiniu encefalitu susirgo 12 asmenų.

Erkinis encefalitas – arboviruso sukeliama liga – klasikinė gamtinė židininė infekcija. Šią ligą platina Ixodes genties erkės (I. ricinus, I. persulcatus) kraujo siurbimo metu. Galimas ir alimentarinis žmonių užsikrėtimo kelias per nepasterizuotą, infekuotą erkinio encefalito virusu (EEV), ožkų ar karvių pieną, nors ir retai pasitaikantis. 2007 m. tokie atvejai registruoti Vengrijoje ir Lietuvoje, 2008 m. – Austrijoje ir Bosnijoje. Virinant pieną EEV žūsta per 2 minutes, veikiant 70 ºC temperatūrai – per 5 minutes.

Erkinio encefalito virusas sukelia virusinę centrinės sistemos ligą, kuri plačiai paplitusi Rytų Europoje ir Azijoje. Pastaraisiais metais stebimas sergamumo šia liga padidėjimas. Informacijos apie ligos simptomus galima rasti adresu http://www.ulac.lt/uligos.php?pl=6&ppl=19

Literatūros duomenimis 1990 - 2009 m. Europoje buvo registruota 169 937 erkinio encefalito atvejų arba vidutiniškai 8497 atvejų kasmet. Iš jų 2815 atvejų (33,1 proc.) registruota Europoje, neįskaitant sergamumo Rusijoje. 1976 – 1989 m. atitinkamai - 2755 ir 1452 (52 proc.). Registruotų atvejų skaičius Europoje per tris paskutinius dešimtmečius išaugo 193,2 proc.

Šiuo laiku padaugėja išvykų į gamtą, netrukus prasidės uogavimo ir grybavimo metas, todėl būtina prisiminti, kad Lietuvos miškuose ir parkuose gausu erkių ir kiekvienas asmuo turi žinoti kaip išvengti erkės įsisiurbimo ir erkių platinamų ligų.

Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai.

Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą.

Repelentais apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti ir gamtoje dėvimus drabužius.

Vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

Parengė dr. Milda Žygutienė

Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24