Kaune daug nesaugių soliariumų

2011-07-01, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

soliariumasKauno visuomenės sveikatos centro specialistai šių metų I pusmetį Kauno mieste patikrino 37 soliariumus. 10 iš jų buvo rasta pažeidimų, už kuriuos paskirtos administracinės nuobaudos. Patikrinimų metu soliariumų studijose iš viso buvo nustatyti 23 pažeidimai.


Vykdydami soliariumų paslaugų saugos kontrolę, visuomenės sveikatos specialistai vertina soliariumų atitiktį Lietuvos higienos normos HN 71:2009 “Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai” reikalavimams.
Nustatyti net 6 atvejai, kai soliariumų veikla vykdoma be leidimo – higienos paso, o dažniausiai pasitaikantis pažeidimas – per didelė UV spinduliuotė.
Paslaugos vartotojas prieš deginimosi seansą privalo gauti visą informaciją apie soliariumų keliamą riziką sveikatai: kiek laiko galima degintis soliariume, koks odos tipas atitinka kliento odą, bei kokios medžiagos sukelią alergines reakcijas. Tačiau patikrinimų metu nustatyta, kad ne visuose soliariumuose klientams pateikiama informacija apie soliariumo keliamą riziką bei odos tipus.
Pasaulio sveikatos apsaugos organizacija ir Europos kovos su vėžiu organizacija nerekomenduoja lankytis soliariumuose dėl gražaus odos įdegio efekto. UV spinduliavimo seansai geriausiai atliekami tik klinikose stebint daktarams, seansų metu naudojamos sertifikuotos UV lempos, o jų saugus veikimo laikas nustatomas labai tiksliai.
Lietuvoje daugelis žmonių lankosi soliariumų studijose dėl per mažo saulėtų dienų kiekio. Taigi prieš einant į soliariumų studiją rekomenduojame prieš tai pasikonsultuoti su gydytoju: ar galima degintis esant tam tikram odos tipui, bei koks deginimosi rėžimas rekomenduojamas kiekvienam klientui individualiai.

Evelina Lebedžinskienė,
Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24