Spausdinti šį puslapį

Daugiau slaugos ir globos paslaugų namuose

2013-06-27, 08:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiais metais 20 savivaldybių pradės teikti mobilias slaugos ir globos paslaugas namuose, naudodamosi Europos Sąjungos struktūrinėmis lėšomis. Šiuo metu Lietuvoje trūksta pagalbos namuose neįgaliems, senyvo amžiaus žmonėms, jų artimiesiems, ypač gyvenantiems regionuose, o nevyriausybinės organizacijos, savivaldybės neturi pakankamai lėšų ar įgūdžių joms teikti. Savivaldybių socialinių paslaugų centruose dirbantys lankomosios priežiūros specialistai, socialinių darbuotojų padėjėjai teikia socialinės globos paslaugas, tačiau slaugos paslaugų – nuprausti, perkelti ir pan.- iš šių centrų žmonės užsisakyti negali.

Todėl pernai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pakvietė visas savivaldybes įgyvendinti bandomuosius integralios slaugos ir globos namuose projektus. Dvidešimčiai į kvietimą atsiliepusių savivaldybių socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės įsakymu skirtas finansavimas iš Europos socialinio fondo lėšų. Šie projektai galės trukti iki 2,5 metų, o iš viso tam bus panaudota 18,3 mln. litų.

„Ne kiekvienam iš savarankiškai negalinčių apsieiti žmonių būtina stacionari globa, be to, daug jų nenori palikti savo gimtųjų namų. Žmonės, kurie prižiūri ilgai ir sunkiai sergančius šeimos narius, tokiu atveju neretai atsiduria užburtame rate – jie negali išvykti iš namų, negali dirbti, tuo pačiu dingsta darbiniai įgūdžiai, prarandami socialiniai ryšiai. Mobilios komandos, kurios atvyks į namus ir pagelbės bent keletą valandų per dieną, bus didelė paspirtis tokioms šeimoms", - sako ministrė.

Naujose mobiliose grupėse bus ir slaugos, ir socialinės globos specialistų, kurie tiek padės senyvo amžiaus asmenims jų buityje, patars tiek dėl valstybės paramos, jei reikia, paaiškins, kaip tvarkyti reikiamus dokumentus, tiek suteiks pagalbą pačiam ligoniui – apversti, nuprausti, perkelti, ar patars šeimos nariams dėl ligonio priežiūros. Komandas sudarys lankomosios priežiūros specialistai ar socialinių darbuotojų padėjėjai, slaugytojų padėjėjai, slaugytojai, socialiniai darbuotojai.

Pasak ministrės A. Pabedinskienės, planuojama, kad vykdant projektą integralią pagalbą gaus 760 neįgalių ir senyvo amžiaus asmenų, o 810 jų šeimos narių bus suteiktos konsultacijos.

Projektų lėšos bus naudojamos slaugos specialistų darbo užmokesčiui, mobilių komandų apmokymui, taip pat savanoriams mokyti, techninės pagalbos ar slaugos priemonėms, skirtoms integraliai pagalbai teikti, automobiliams, skirtiems mobilių komandų darbuotojams vykti pas klientą.

Socialinės globos paslaugas teikiantiems lankomosios priežiūros specialistams, socialinių darbuotojų padėjėjams atlyginimus mokės savivaldybės ir savo biudžetų lėšų ar savivaldybės gaunamų valstybės tikslinių dotacijų lėšų asmenų su sunkia negalia socialinei globai. Šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų procedūros, todėl tikėtina, kad mobilios grupės galės pradėti darbą jau nuo šių metų rudens.

Planuojama, kad bus naujai įdarbinti 299 slaugytojai ir slaugytojų padėjėjai, o mokymuose iš viso dalyvaus 614 mobilių komandų darbuotojai (slaugos, specialistai, socialiniai darbuotojai, jų padėjėjai, savanoriai). Iš viso bus sukurtos 67 mobilios komandos.

Projektai bus įgyvendinami Anykščių, Biržų, Kauno, Kretingos, Pasvalio, Radviliškio, Šakių, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Vilkaviškio rajonų, Alytaus, Klaipėdos, Šiaulių, Visagino, Vilniaus miestų bei Elektrėnų savivaldybėse.

Tikimasi, kad ir projektams pasibaigus, jau turint įdirbį ir pakankamai įgūdžių, bent dalis savivaldybių tęs pradėtas integralios pagalbos veiklas, naudodamosi kitais resursais. Dėl integralios pagalbos (socialinės globos ir slaugos) paslaugų asmenys galės kreiptis į projektus įgyvendinančias savivaldybes ar minėtas paslaugas teikiančius socialinių paslaugų centrus.

www.socmin.lt 

www.L24.lt 

Komentuoti