Spausdinti šį puslapį

Baigėsi pavasarinis laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės etapas

2011-07-02, 18:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

778_600Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Lietuvoje liepos 1 d. baigtas pirmasis 2011 metų (pavasario-vasaros)laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės etapas.
Jaukai su vakcina iš lėktuvų buvo pradėti mėtyti š. m. birželio 6 d. Baltijos jūros pakrantėje, Klaipėdos rajone. Pirmojo etapo metu visoje Lietuvos teritorijoje išmėtyta 1,3 mln. jaukų su vakcina.


Susirgimų pasiutlige atvejų Lietuvoje kasmet mažėja. Per šių metų sausio – birželio mėnesius nustatyti 9 šios ligos atvejai, 8 iš jų – laukinių gyvūnų ir 1 atvejis nustatytas naminiui gyvūnui. Per tą patį 2010 m. laikotarpį buvo užfiksuota net 16 pasiutligės atvejų. Daugiausiai pasiutligės atvejų šiais metais užregistruota rytiniame Lietuvos pakraštyje - Ignalinos rajone (6 atvejai), Varėnos, Šalčininkų ir Rokiškio rajonuose (po 1 pasiutligės atvejį). Stebėjimai rodo, kad ligos užkratas pas mus galimai patenka iš Baltarusijos. Šiais metais pasienio ruože su Baltarusija vakcinos iš orlaivių buvo mėtomos tankiau – kas 500 m, tuo tarpu kitose šalies vietose vakcina buvo mėtoma kas 1000 m.
Pasiutligės likvidavimo programą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba planuoja tęsti tol, kol Lietuvoje nebus registruojama nei vieno susirgimo pasiutlige. Likvidavus pasiutligę, laukinių gyvūnų vakcinacija bus tęsiama dar 2 metus.
Antrąjį 2011 m. laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės etapą numatoma pradėti rugsėjo mėnesį.
vmvt.lt

Komentuoti