Spausdinti šį puslapį

Į Lietuvą įvežta E. coli galėjusių sukelti sėklų

2011-07-09, 05:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

e_coli1

nmvrvi.lt nuotr.

Į Lietuvą įvežus nedaug ožragės sėklų, nuo kurių, įtariama, kai kuriose pasaulio šalyse mirė žmonės, patikrintas prekybos centras Vilniuje.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tiria Vilniuje, prekybos centre „Schetelig“, prekiautas Vokietijos kompanijos „Serli“ ožragių sėklas. Įtariama, kad jos gali būti užkrėstos E. coli bakterija, pasaulyje nusinešusia ne vieną dešimtį gyvybių. Prekybos centro „Schetelig“ Vilniuje vadovas Ramūnas Paškevičius sako, kad prekyba įtartinomis sėklomis nutraukta.

„Vieno Vokietijos instituto pateikta, kad būtent tos sėklos gali būti vienas iš rizikos faktorių. Tai nereiškia, kad ten buvo rastos E. coli bakterijos, tačiau įvertinus riziką, dabar daromi tyrimai. Tyrimų metu yra sustabdyta prekyba visomis sėklomis, kurios buvo tiekiamos iš Vokietijos, konkrečiai – ožragių sėklomis“, – teigė jis.
Į Lietuvą buvo įvežta 600 pakelių įtartinų sėklų, iš kurių 200 parduoti pirkėjams. „Schetelig“ prekybos centras Vilniuje Žirmūnuose šiomis sėklomis prekiavo nuo vasario mėnesio.
„Prekyba yra sustabdyta. Visiems gyventojams rekomenduojame nesėti, nenaudoti tų sėklų ir, aišku, jas grąžinti į teritorines Maisto veterinarijos tarnybas“, – sakė Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
„Schetelig“ prekybos centro vadovas aiškina, kad bijoti mirtinos bakterijos nėra ko, kol negauti tyrimų rezultatai.
„Tai nereiškia, kad tos sėklos yra nuodingos ar gali sukelti ligas. Tai reiškia, kad vyksta tyrimas ir informacija yra tokia, kad tų sėklų produktų nepatartina vartoti termiškai neapdorojus“, – aiškino R. Paškevičius.
Ar iš tikrųjų į Lietuvą buvo atvežta mirtina bakterija E. coli, turi paaiškėti per 2–3 savaites, kada bus atlikti tyrimai.

Arnas Mazėtis, Monika Petrulienė
LTV „Panorama“

Komentuoti