Medikai pataria saugotis karščio

2011-07-11, 06:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

254607750Esant 25 laipsniams ir daugiau medikai įspėja būti atsargius saulėje, dengti galvas, saugotis saulės smūgio, gerti kuo daugiau vandens, vengti alkoholio.
Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, sekmadienį popietę Vilniuje eidama Neries krantine, pirminiais duomenimis nuo karščio sustreikavus širdžiai, į upę įkrito senyvo amžiaus moteris. Atvykę gelbėtojai jau niekuo padėti negalėjo. Šeštadienį vien sostinės greitosios medikai sulaukė 7 iškvietimų pas žmones sunegalavusius dėl karščio, todėl esant 25 laipsniams ir daugiau pataria neperkaisti, dengti galvas, saugotis saulės smūgio, o sutrikimus sveikatai iškart kreiptis į specialistus.


„Galvos svaigimai, alpimai, sąmonės netekimai ir kardiologinės problemos, arba skausmai širdies plote, arba širdies ritmo sutrikimai [...] Retai, bet yra ir hipertenzinės krizės, kada užkyla kraujospūdis nuo karščio“, – pagrindinius perkaitimo simptomus vardija greitosios pagalbos specialistas Tadeušas Bagdonavičius.
Per karščius reikia dažnai vėdinti patalpas, kad jose nebūtų tvanku ir nuolat įeitų gryno oro, gerti kuo daugiau skysčių, ypač senyvo amžiaus žmonėms, vengti kavos ir alkoholio, kurie iš organizmo išvaro skysčius.
Karštą dieną specialistai ragina neplauti langų, nedirbti aukštyje, darbus planuoti anksti ryte arba vakarop, kai saulė nebūna tokia kaitri, vengti fizinio darbo, o poilsiaujant prie vandens telkinių, atsisakyti alkoholio, kuris atpalaiduoja ir žmogus pamiršta atsargumą.
Medikai atkreipia dėmesį, kad per karščius vargina ir ilgos kelionės, masiniai susibūrimai.
Pastebėjus viešoje vietoje sunegalavusį žmogų, reikia kuo skubiau kviesti medikus ir nepalikti žmogaus vieno. Kol atvyks greitoji pagalba reikia patikrinti pulsą ir paguldyti ligonį ant šono. Tačiau sunegalavusiam griežtai draudžiama duoti bet kokių vaistų.
Arnas Mazėtis
LTV naujienų tarnyba

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24