Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė švenčia 110 metų jubiliejų

2013-05-30, 05:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

2013 m. gegužės 31 d. 14 val. vyks Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės 110 metų veiklos paminėjimo renginys ir tarptautinės ekslibrisų parodos „Respublikinei Vilniaus psichiatrijos ligoninei – 110“ a t i d a r y m a s Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje (Parko g. 15, Vilnius). Parodos atidarymo metu muziką dovanoja N. Vilnios muzikos mokyklos auklėtiniai.

Apie ligoninę


Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) veiklos pradžia – prieš 110 metų. Oficialus ligoninės atidarymas įvyko 1903 m. gegužės 21 d. Tūkstančio lovų ligoninė įsikūrė Rokantiškių dvaro žemėse 0.5 km nuo N.Vilnios geležinkelio stoties.

Pirmuoju ligoninės direktoriumi buvo žinomas psichiatras Nikolajus Krainskis. N. Krainskis sudarė pirmąją ligoninės darbo programą, paremtą sveiku protu ir humanizmu, pasak paties N. Krainskio. Ligoniams buvo ribojamos suvaržymo ir izoliacijos priemonės, buvo leidžiami ligonių pasivaikščiojimai net už ligoninės teritorijos. Nuo 1903 metų prasidėjo bendravimas su visuomene, tačiau artėjant 1905 m. revoliucijai revoliucingai nusiteikę gydytojai pradėjo priešišką N. Krainskiui veiklą ir jis iš ligoninės savo prašymu pasitraukė. Ligoninės direktoriumi buvo paskirtas gydytojas N. Chardinas. Ligoninės personalas pasikeitė.

Atsirado protekcionizmas ir kalėjimo režimas. Pailgėjo gulėjimo trukmė, gydymas tapo nepilnaverčiu. Tokioje padėtyje ligoninė egzistavo iki 1915 m., o kilus didžiajam karui ji evakuota į Rusijos gilumą. Ligoninės pastatai buvo naudojami Rusijos, Lenkijos, Tarybų Rusijos, Vokietijos kareivinių ir karo tikslams, daug kas buvo sugriauta.

Ligoninės antras įsikūrimas prasidėjo 1961 m. Vyriausiuoju gydytoju buvo paskirtas Jochelis Gliauberzonas, kuris vadovavo ligoninei iki 1982 m.

1982 m. keitėsi ligoninės administracija, vyriausiuoju gydytoju paskirtas Valentinas Mačiulis, į darbą buvo pakviesta keletas vadovų iš kitų gydymo įstaigų. Ligoninės vadovai ir specialistai surado naujų formų organizacinei, mokslinei, pedagoginei, metodinei psichiatrijos veiklai gerinti. Buvo sukurta originali ankstyvosios ir vėlyvosios reabilitacijos sistema, pradėta visuomeninė klubinė pacientų veikla, psichologinė-psichoterapinė, intensyvioji ir reanimacijos pagalba ligoniams, sukurta socialinės pagalbos tarnyba, gera klinikinių ir laboratorinių tyrimų bazė. Ligoninėje išaugo ir subrendo savarankiška narkologijos tarnyba.

Šiandien RVPL yra moderni specializuota psichikos sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje teikiamos plataus spektro psichiatrinės pagalbos paslaugos: diagnozuojami ir gydomi psichikos sutrikimai, taikomos profilaktikos priemonės siekiant išvengti atkryčių, visapusiškai padedama pacientams prisitaikyti visuomenėje, teikiama psichoterapinė, psichologinė, socialinė pagalba, rengiami meno, dailės ir saviveiklos užsiėmimai.

Darbas su sunkiais psichikos sutrikimų turinčiais asmenimis reikalauja ne tik aukštos profesinės kvalifikacijos, bet ir ypatingų žmogiškųjų savybių – kantrybės, nuoširdumo, dėmesingumo, kurių nestokoja mūsų ligoninės darbuotojai.

www.sam.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24