Italijoje, Nuoro provincijoje nustatytas Afrikinis kiaulių maras

2011-07-14, 06:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

afro

Afrikinis kiaulių maras iki šiol buvo nustatytas: Armėnijoje, Pietų Afrikoje, Kenijoje, Nigerijoje, Rusijoje, Tanzanijoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Europoje veikiančia vieninga gyvūnų sveikatos informacine sistema (ADNS) gauta informacija apie Italijoje, Nuoro provincijoje nustatytą Afrikinio kiaulių maro atvejį.
Iš viso užkrėstoje fermoje buvo laikoma 14 kiaulių. Italijos kompetentingos institucijos informavo apie atliekamus ligos protrūkio tyrimus, kuriais siekiama nustatyti galimus užkrato šaltinius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos turimais duomenimis, gyvų kiaulių ir kiaulienos produktų iš šios Italijos provincijos į Lietuvą neįvežama.

Afrikiniu kiaulių maru dažniausiai serga kiaulės ir šernai. Liga plinta tiesioginio kontakto būdu, su ekskretais, sekretais, krauju. Netiesioginio kontakto būdu liga plinta per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą ar šeriant kiaules netinkamai apdorotu pašaru. Šios ligos išplitimas kiaulių ūkiuose gali sukelti didelius ekonominius nuostolius ir turėti įtakos tolimesnei kiaulininkystės plėtrai. Afrikiniu kiaulių maru žmonės neserga.
Afrikinio kiaulių maro klinikiniai požymiai: pakyla temperatūra, kiaulės apatiškos, atsiranda išskyros iš akių ir nosies, kiaulės kosti, sutrinka širdies funkcija. Gali prasidėti konvulsijos, paralyžiai. Ši liga negydoma – visos kiaulės skerdžiamos, o gaišenos sunaikinamos. Patalpos, inventorius dezinfekuojamas.
Afrikinis kiaulių maras iki šiol buvo nustatytas: Armėnijoje, Pietų Afrikoje, Kenijoje, Nigerijoje, Rusijoje, Tanzanijoje. Europos Sąjungoje tai pirmas registruotas šios ligos pasireiškimo atvejis nuo 2005 metų.
vmvt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24