Pacientams bus suteiktos visos reikiamos paslaugos

2013-05-24, 07:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Žmonėms bus suteiktos visos reikiamos paslaugos gydymo įstaigose, jomis, kaip ir iki šiol, bus galima naudotis ir antrąjį šių metų pusmetį: nemažės nei jų prieinamumas, nei finansavimas. Valstybėje pinigų tam yra, todėl šiuo metu ieškoma būdų, kaip geriausiai suplanuoti finansinius srautus. Tokią nuomonę išsakė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atstovai Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariams išvažiuojamojo posėdžio metu, kuris vyko VLK.

Toks Sveikatos reikalų komiteto posėdis surengtas pirmą kartą per visą VLK veiklos istoriją. VLK ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai komiteto nariams patvirtino, kad SAM, ligonių kasos ir kitos atsakingos institucijos ieško būdų, kaip antrąjį šių metų pusmetį užtikrinti iki šiol pasiektą sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, už paslaugas apmokėti pagal šiuo metu galiojančius įkainius ir nemažinti finansavimo.

Dar šių metų pradžioje sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinta, kad pirmąjį šių metų pusmetį turi būti išlaikytas toks pat sveikatos priežiūros paslaugų lygis, kaip ir pernai, nemažinant finansavimo. Taigi pirmąjį pusmetį yra užtikrintas toks pat finansavimas, kaip ir praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Todėl visas šių metų sutartis teritorinės ligonių kasos su paslaugų teikėjais pirmajam pusmečiui pasirašė tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir pernai, t. y. nemažinant finansavimo, paslaugų apimčių ir paslaugų išlaidas kompensuojant pagal dabar galiojančią bazinių kainų balo vertę (šiuo metu mažiausia balo vertė – 0,89 lito). Todėl pirmąjį 2013 m. pusmetį paslaugos bus apmokamos pagal tuos pačius įkainius, kaip ir iki šiol.

„Siekiant ir antrąjį šių metų pusmetį užtikrinti tokį pat sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo lygį, kartu su Sveikatos apsaugos ministerija kreipėmės į Vyriausybę ir Finansų ministeriją, siūlydami leisti naudoti turimas lėšas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto rezervo. Tam, kad ir toliau būtų galima užtikrinti tokį pat paslaugų prieinamumą pacientams, reikalingi papildomi 145 mln. litų. Juos ir prašome leisti naudoti iš minėto rezervo, kurį sudaro visų mūsų, t. y. mokesčių mokėtojų, pinigai", – aiškino VLK direktorius Algis Sasnauskas.

VLK vadovo A. Sasnausko teigimu, jau yra pateikti reikiami dokumentai, todėl dabar labai laukiame atsakymo ir tikimės, kad jis bus teigiamas. Leidus naudoti šias lėšas, antrąjį šių metų pusmetį būtų užtikrintas toks pat paslaugų prieinamumas pacientams, kaip ir iki šiol. Taip būtų išspręsta nemažai problemų.

Šiuo metu PSDF biudžeto rezerve yra sukaupta 266 mln. litų. VLK informuoja, kad 2012 m. PSDF rezervo lėšomis, panaudojant 297 mln. litų, gydymo įstaigoms buvo apmokėta už pacientams suteiktas paslaugas.

Svarbu paminėti ir tai, kad Lietuva gyvena fiskalinės drausmės sąlygomis ir tai yra visos valstybės įsipareigojimas, siekiant įsivesti eurą.

www.vlk.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24