Per krepšinio čempionatą gali padaugėti tymų ir kitų infekcijų atvejų

2011-07-20, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

cabc344092668990cf34ee411fdbe053

Viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją/depo.ba nuotr.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį nustatyti septyni tymų atvejai, kai tuo tarpu pernai per visus metus buvo registruoti tik du, o užpernai – nė vieno susirgimo tymais. Medikai įspėja, jog, kaip ir kitų užkrečiamųjų ligų, šios ūmios virusinės infekcijos atvejų gali smarkiai padaugėti per Europos krepšinio čempionatą į Lietuvą plūstelėjus tūkstančiams sirgalių.
Europos regione susirgimų tymais sparčiai daugėja. Apie tai įspėja ir Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuras. Todėl susirūpinti turėtų visi, kurie nėra nuo šios ligos pasiskiepiję arba nėra ja sirgę.

Per pirmąjį 2011 m. pusmetį 30 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalių jau užregistruotas 21 tūkst. tymų atvejų. Daugiausiai susirgimų tymais buvo užregistruota Prancūzijoje (12 699), Ispanijoje (2261), Rumunijoje (1619), Italijoje (>1500) ir Vokietijoje (1193). Susirgimų tymais neregistruota septyniose šalyse: Kipre, Vengrijoje, Islandijoje, Latvijoje, Lichtenšteine, Liuksemburge ir Slovakijoje. Epidemiologiniai ir virusų genotipavimo tyrimai patvirtino, kad tymų virusas „įvežamas“ iš vienų Europos šalių į kitas, jis patenka ir į kitus pasaulio regionus.
„Padidėjęs tarptautinių kelionių skaičius didina ir tymų viruso įvežimo riziką į įvairias šalis, tarp jų ir į Lietuvą. Lietuvoje nuo 2003 m. buvo registruojami tik pavieniai tymų atvejai, 2009 m. tymai nebuvo diagnozuoti nė vienam asmeniui, tačiau pernai vasarą ši liga buvo nustatyta iš Italijos ir Didžiosios Britanijos grįžusiems gyventojams“, - aiškino ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Rasa Znaidauskienė.
Viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant rekomenduojamų vaikų skiepų kalendorių schemų. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai dažnai sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.
ULAC specialistai primena, kad Lietuvoje vaikai nuo tymų skiepijami 15 mėn. ir 6-7 m. amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Suaugusiems, neskiepytiems nuo tymų ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama pasiskiepyti. Ypatingai svarbu tai padaryti prieš keliaujant į užsienį.
Tymų infekcijos šaltinis - sergantis žmogus. Iš infekuoto asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus, pradedant pirmomis ligos dienomis, iš viso 4-7 dienas. Pagrindinis perdavimo būdas – oro lašelinis. Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji.
Ligos inkubacinis periodas trunka 7-17, kartais – iki 21 dienos, prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1–2 dienų pasireiškia bėrimas, pirmiausia – galvos srityje, vėliau „leidžiasi“ žemyn, apima liemenį, galūnes. Sergant tymais, dažnai dar prisideda viruso sukeltas plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, rečiau – smegenų uždegimas - encefalitas.

www.ulac.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24