Spausdinti šį puslapį

Palangoje kviečiama atostogauti „žaliai“

2011-08-14, 07:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

e297b2bf2de989a451

Kurorto gyventojai ir svečiai raginami rūšiuoti buitines atliekas ir saugoti Baltijos ekosistemą /klaipedos.info nuotr.

Ketvirtus metus į Palangą grįžta „Žaliosios europiečių atostogos“. Kurorto gyventojai ir svečiai raginami rūšiuoti buitines atliekas ir saugoti Baltijos ekosistemą.
Jau antra diena Palangos centrinėje aikštėje įsikūrusiame „Žaliųjų europiečių atostogų“ miestelyje šurmuliuoja viktorinos, žaidimai, estafetės.


Skaičiuojama, kad per penkerius metus Lietuvoje perdirbta daugiau nei pusė milijono tonų atliekų – 27 kartus daugiau, nei sveria aukščiausias Lietuvos pastatas – Vilniaus televizijos bokštas. Ir nors šie skaičiai įspūdingi, rūšiuojama ir perdirbama tik labai maža dalis atliekų.
„Geriausių rezultatų yra pasiekusi Vokietija, ten apie 70 proc. visų antrinių žaliavų yra perdirbama. 2009-ųjų statistiniais duomenimis, Lietuvoje yra perdirbama apie 11 proc.“, – sako Gražina Soltonienė, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Komunikacijos skyriaus specialistė.
„Visi keliausime prie jūros ir bandysime ieškoti paliktų nereikalingų daiktų, atliekų, šiukšlių ir iš jų daryti meno kūrinius“, – kvietė organizatoriai.
Į jų raginimą kuopti kurorto pušynus daugiausia atsiliepė vaikai.
„[Norisi], kad prie jūros nebūtų taip užteršta, kad nuėjęs prie jūros galėtum ramiai sau ilsėtis, neužuostum ten šiukšlių kvapo ir pan. Paplūdimyje labai daug priteršia poilsiautojai“, – pasakoja Palangos gyventoja Ona Labžintytė.
„Antrą kartą čia esu, praeitais metais irgi buvau. Iš tikrųjų linksma ir tiesiog norisi padėti Palangai, savo miestui. Pakankamai daug reikia valyti“, – mano jaunasis Palangos gyventojas Valentas Norvilas.
„Žmonės šiais laikais pamiršta, kad yra gyvi kitos gyvybės sąskaita. Jų besaikis vartojimas prie gero tikrai neveda. Manau, kad reikia tą dalyką pradėt nuo savęs“, – teigia skulptorius Mindaugas Tendzegolskis.
Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojami „Žaliųjų europiečių atostogų“ renginiai Palangoje truks visą ilgąjį savaitgalį.

Marija Gabrienė
LTV „Panorama“

Komentuoti